Podríem dir que avui comença una nova etapa per a aquest suplement de futbol base. Perquè des d´ara estarà pensat i fet en valencià. És una iniciativa que ens resulta interessant a nosaltres i esperem que també ho siga per a vosaltres. A més, aprofitem una data commemorativa. Ja que ahir, 23 de novembre, complia 32 anys la Llei d'ús i ensenyament del valencià. Perquè és una llengua oficial, perquè en molts dels pobles de la Comunitat Valenciana, en molts dels camps de futbol d´aquesta terra es molt comú sentir parlar el valencià. Entre els jugadors, amb el tècnic, per a dirigir-se a l´àrbitre. En definitiva, pensem que és una bona proposta.

Com també ho és la que organitzen l´Atlètic Llíria i l´empresa Lares Advocats. Ahir els jugadors d´aquesta escola de futbol no s´entrenaren, sinó que assistiren a la presentació del programa ´Violència a 0´, un projecte que té com a objectiu conscienciar a tots els membres de l´escola sobre la necessitat d´evitar tot tipus de violència als camps de futbol. En la jornada formativa participaren membres del despatx i explicaren les conseqüències legals de la violència. A més a més, una psicòloga experta en psicologia esportiva els va analitzar les causes d´aquests comportaments i, sobretot, com evitar les conductes agressives.

Amb tot i això, també va participar un àrbitre de Segona Divisió B, que els va contar a tots la seua pròpia experiència sobre els terrenys de joc. El col·loqui va acabar quan jugadors i pares van firmar un compromís de repulsa a la violència, en els que es comprometen a respectar a àrbitres, jugadors d´equips contraris, aficionats, etc.

És a dir, tot un exemple de què hauria de ser el futbol avui en dia. Sobretot, a nivell escolar i formatiu. Perquè des de querubins fins a alevines són, al cap i a la fi, xiquets i xiquetes que no sols volen jugar a futbol sinó que també volen divertir-se practicant aquest esport amb els seus amics i amigues.

És necessari, d´aquesta manera, que ho facen sabent que han de respectar sempre a l´altre, que la violència no du a cap lloc. I que sols sent bona persona dins i fora dels terrenys de joc s´arriba a ser un gran futbolista en el futur. Exemples hi ha molts, però el millor és que u mateixa siga la seua pròpia referència.