Ara que els ´memes´ estan tan de moda i que per qualsevol motiu ens arriben per Facebook, Twitter o WhatsApp, m'he adonat de la quantitat que versen sobre l'esport en general i el futbol base, en particular. N´he recuperat uns pocs dels quals m´han fet arribar en els últims mesos i la conclusió que he extret és que tots incideixen en fets molt semblants. El treball dels entrenadors i l´actitud dels pares al terreny de joc té molt a veure amb aquestes composicions fotogràfiques.

"Si vol un campió en la família, entrene´s; mentrestant, deixe que el seu fill jugue feliç". Aquesta frase està penjada en moltes pistes, camps de futbol, etc. És tota una lliçó de la qual han d´aprendre els progenitors. Quan els menuts de la casa practiquen un esport, els pares s´han d'ocupar de dur-los, d´alimentar-los, de proporcionar tot el material necessari, de l´educació dins del terreny de joc es dediquen els entrenadors, que estan formats per això.

Per això hi ha ja moltes escoles que han creat decàlegs amb normes que han de complir més que els futbolistes, els que vénen a veure´ls jugar. Amb aquestes normes també hi ha molts muntatges, però n´he destacat dos. Sobretot, aquell que diu "Silenci, tranquil, el seu fill està jugant". Perquè a tots els que visitem camps de futbol amateur sabem que és difícil contenir les emocions en moltes ocasions, però hem de saber que als que estan sobre la gespa els afecta tot allò que escolten. I més si són xiquets. Els pares i altres familiars estan per a donar suport al futbolista i no per a insultar o pressionar a àrbitres, rivals o, el que és més perillós, altres aficionats. També hi ha frases a les xarxes socials que van dirigides als mateixos jugadors. "No et queixes quan el teu entrenador et corregeix, et demana compromís i t´exigeix més i més. Queixat quan ja no et diga res, perquè això significarà que ja ha deixat de creure en tu". I no s´equivoca gens aquesta frase. Moltes vegades els xiquets i xiquetes que juguen a futbol pensen que si el seu entrenador els deixa fora de la convocatòria, els substitueix en la mitja part o el trau els últims deu minuts ho fa perquè "em té mania" o "li caic mal". No. Hi ha milers de circumstàncies. Però si ho ha fet, és pel bé de l'equip. Al cap i a la fi, el futbol és qüestió de treball en equip.