La localitat castellonenca de Vall d’Alba va ser reconeguda a escala nacional per les seues mesures al futbol base. Amb l’ordre d'expulsar del seu camp a aquells que proferiren qualsevol insult o reprimenda als xiquets, el text que va publicar Miguel Muñoz al Facebook de l’escola del club es va convertir en l’exemple a seguir per a tots els dirigents de les escoles de futbol arreu de tot el país. «De sobte van tindre 28.000 visites i no sabíem que passava» reconeix el Coordinador del quadre roig-i-groc. «Al Facebook pugem horaris d’entrenaments i partits del cap de setmana que no solen tindre més de 500 visites, ens ha sorprés aquesta revolada» comenta. I és que per a Muñoz «no és normal, que aquesta acció siga notícia, el que nosaltres diem al comunicat no tindria que ocórrer mai, però desgraciadament hi ha molta tensió als camps de futbol». Açò és una situació que es viu prou en aquest esport, qualque cosa que el dirigent dels valldalbins considera «un problema cultural». «La gent va als camps per esplaiar-se i és una cosa que no passa a la resta d’esports, un mateix pare pot tindre un fill jugant a bàsquet i altre a futbol, i la seua actitud a la grada és diferent en cada esport, és un tema d’educació social» explica el tècnic.

Encara que els pares són imprescindibles a cada planter, sobretot pel transport i el suport que donen, «com menys hi han, més tranquil és el partit» assegura Miguel que ja va veure resultats a la setmana vinent de la publicació del comunicat. «Malgrat que és una ximpleria, ja es notava més tranquil·litat, vaig motivar a unes mares a animar però em van dir que les tenia ‘acollonides’» compta amb un somriure el Coordinador. La mesura va aplegar als pares via Whatsapp i tots l’han aplaudit, «van dir que devia haver-se fet abans». De fet, Muñoz s’ha trobat algunes vegades el problema de què les mares no volen apuntar als seus menuts a jugar a futbol pel mal entorn i és una cosa «que fa mal als que volem i ens agrada tant aquest esport, encara que tenen tota la raó i això cal canviar-ho».

La intenció és educar

Tot açò i esdeveniments com l’atac als àrbitres valencians al camp del Mensajero, van animar als preparadors del Vall d’Alba a difondre el comunicat entre els pares. «La intenció era ensenyar valors i principis als nostres nanos, però el missatge s’hi ha estés» detalla Miguel que espera que «si tots insistim amb açò, algú captara aquesta idea i la continuarà, si entre tots sumem forces, podrem aconseguir-ho».