Encara no s’han complit tres mesos des de la reobertura del trinquet Pelayo i el centenari recinte del Cap i Casal ha recuperat totalment la condició de ‘Catedral’ de la pilota valenciana.

El dissabte es van tindre que tancar les portes amb motiu del desafiament en el qual Soro III i Javi es van imposar a Puchol II i Félix per 60-30. Ha sigut la segona vegada en la qual s’ha penjat el cartell de «no hi ha bitlllets». La primera va ser l’1 de novembre, el dia de la tornada a l’activitat amb la final del Individual Bankia entre els escaleters Soro III i Puchol II.

Després de la final del mà a mà s’han succeït les vesprades en les quals el trinquet ha registrat un gran ambient. No s’ha arribat al ple absolut però quasi.

La principal raó, clar, està en la qualitat dels cartells. I és que la del dissabte torna a ser la partida més important de la setmana amb l’excepció dels tornejos i competicions oficials. El dijous, l’altre dia d’activitat professional, no gaudeix de tant poder de convocatòria però també es pot comprovar una evident millora en l’afluència.

La implicació dels jugadors també ha influït en el renaixement de Pelayo. Ells són els actors principals en l’esport de la vaqueta i les seues actuacions són les que conviden a assistir a presenciar un espectacle únic que tal vegada no està valorat com cal. I és que vertaderament la pilota és més que un esport. També és identitat, cultura, arrels i defensora de la llengua d’un poble.

Però per a implicació la del públic. Primer amb la seua movilització davant la possibilitat del tancament. I després amb la seua fidelitat setmana rere setmana.

Formació i món aficionat

En esta nova etapa Pelayo també s’ha obert al món aficionat. Les Falles, que tradicionalment han tingut el problema de no disposar de pistes específiques de pilota en la ciutat de València, han sigut les més beneficiades.

En breu s’espera que també es pose en marxa una escola municipal. El desembre passat, la regidora d’Esports de l’Ajuntament de València, Maite Girau, anunciava que ja es contava amb mig centenar de xiquets i xiquetes. La Federació de Pilota gestionarà juntament amb la Fundació Esportiva Municipal. Els últims exponents de l’abans prolífica escola d’este trinquet són Víctor, Pedro i Pedrito així com els ja retirats Grau, Peluco, Pastor o Serrano.

Pelayo també serà referent en la preparació dels professionals de l’educació. El passat divendres el director general de l’Esport, Josep Miquel Moya, donava la benviguda en el mateix trinquet als docents que participaran en la nova edició del programa Pilota a l’Escola. La idea és formar als mestres per a que puguen instruir als seus alumnes i iniciar-los en este esport.