Baixen les aigües revoltes en l’esport de la vaqueta. La Federació de Pilota Valenciana i el mecenes i president del comité federatiu de professionals, José Luis López, han convocat una roda de premsa que tindrà lloc el dissabte «per a tractar la preocupant situació i la posició dels governants en la Comunitat Valenciana», diu el comunicat enviat ahir per l’ens federatiu.

La ‘preocupant situació’ a la qual fa menció el concís text és econòmica. Les penúries van començar amb la desaparició en 2012 de l’entitat de crèdit valenciana Bancaixa, principal patrocinador de la pilota, i es van acréixer un any després amb el tancament de la televisió pública. Les bones audiències de les partides eren el gran aparador per oferir un interessant producte publicitari. Però en l’actualitat, sense el retorn de la televisió, les empreses que patrocinen ho fan per afinitat, per solidaritat amb un element de la identitat valenciana amb segles d’història, que viu un dels pitjors moments.

En la segona part de la convocatòria es fa referència a ‘la situació dels governants’. En la roda de premsa es demanarà públicament major implicació a les institucions. Serà un tiró d’orelles general, sense individualitzar en els d’un color polític o l’altre. La sensació és que ni els que estaven ni els que estan han complit amb les promeses i el suport no és l’adequat, el que per exemple sí que es dóna al País Basc en la seua pilota a mà.

Pel que fa als actors principals de la pel·lícula, els jugadors, representants del comité de pilotaris professionals assenyalaven ahir a este diari que, efectivament, la situació del col·lectiu és molt complicada. El sentiment general és que han estat utilitzats per a la foto i posteriorment oblidats. Quant a l’opció de fer vaga, com ha avançat algun mitjà de comunicació, apunten que és una idea com altres tantes que han sorgit en les reunions periòdiques. Però de moment no ha anat més enllà de la mera possibilitat.

Des de Val Net, el suport a la convocatòria és total. Des de la creació del comité federatiu, a principis del 2015, l’empresa no té poder de decisió sobre els diners públics i la seua tasca és organitzar les competicions oficials de professionals. Però coincideix plenament en l’esperit de la reivindicació.