El Dia de la Pilota va néixer com un acte reivindicatiu. La primera edició es va celebrar el 14 de juny de 1991, coincidint amb la data de 1391, quan es va prohibir jugar a pilota a València. L’aleshores alcaldessa de la ciutat, Clementina Ródenas, va derogar la llei, complint la demanda del president de la Federació d’aquell moment, Víctor Iñurria. Va ser un acte oficial, però més bé simbòlic, perquè ni eixa prohibició ni altres de segles posteriors van impedir que els valencians practicaren el seu esport.

Amb el pas del temps, el Dia de la Pilota ha evolucionat. A la reivindicació s’ha afegit la festa, en una jornada de mobilització massiva on grans i menuts arribats des de multitud de localitats de la Comunitat Valenciana comparteixen jocs i tallers varis.

També és un dia per al reconeixement, perquè es lliuren guardons als pilotaris, clubs, monitors, entitats, escoles i persones que més han destacat durant un any en la pràctica, promoció, difusió i suport.

Però en essència és, com deia ahir en la presentació el president federatiu, José Daniel Sanjuán, “un dia d’exaltació de la diversitat i la riquesa de la pilota valenciana. Englobem moltes modalitats i totes fan un conjunt ple de riquesa i de gran valor històric i cultural”.

L’acte va transcórrer en el Complex Esportiu Petxina de València, que durant el divendres i dissabte acollirà, com a preàmbul, unes jornades on es tractarà el funcionament de les escoles de pilota. La inscripció encara està oberta. I fent les vegades d’amfitriona va participar Maite Girau. La regidora d’Esports va destacar la importància dels actes programats. Però el que va omplir d’orgull als presents va ser quan va destacar que en poques ocasions es cedeix el lloc més emblemàtic del consistori, el Saló de Cristall, i que pocs esdeveniments poden ocupar la Plaça de l’Ajuntament.

La presentació va ser tancada pel director general de l’Esport de la Generalitat, Josep Miquel Moya, qui va destacar que “la pilota viu un moment d’expansió en l’àmbit escolar, com demostra el creixement de més del quaranta per cent en la participació dels Jocs Esportius”. A més, Moya va anunciar que el diumenge es signaran dos convenis recentment aprovats pel Consell.