Soro III i Puchol II han aconseguit allò que tan sols les grans cites esportives mundials poden aconseguir: Alçar tanta expectació que, fins i tot, l’afició fa un any que espera esta final. Equiparable a una final de Champions league de futbol, o a la Super bowl americana. Fa temps que la pilota no viu l’ambient que es respira en esta partida. Amb pràcticament totes les localitats venudes, l’organització tan sols es reserva un mínim legal per al mateix diumenge, el trinquet Pelayo registrarà un ple històric. La final de diumenge entre Soro III i Puchol II serà una final per a la llegenda. És la gran victòria d’esta partida, la gran victòria de la pilota valenciana. Després el campió tan sols podrà ser u dels dos, però la curiositat, interés i esperança que ha despertat esta final ja és tot un èxit, un premi per a este esport tan necessitat de partides amb esta repercussió.

Ningú es vol perdre la final del mà a mà. Han passat quasi 365 dies, però en la memòria col·lectiva encara està la fantàstica final de l’any passat, tècnicament una de les millors en estes tres dècades de campionat individual. Enguany tots confien a tornar a veure un espectacle màgic, únic: «Jo em conforme en què siga la meitat que l’any passat», afirmava un bon aficionat el passat diumenge quan es confirmava la classificació de Puchol II.

Diumenge a la ‘catedral’ de l’escala i corda es donaran cita els seguidors de Soro III i Puchol II, però, sobretot, a Pelayo anirà gent que ha sentit parlar d’estos dos 'cracs' de la pilota, que han sentit que l’any passat van fer una final memorable i que, segurament, siga la primera vegada que entren a un trinquet amb l’interés de conéixer en viu este esport i a estos dos mestres vinguts de Massamagrell i Vinalesa. Pelayo serà diumenge, a partir de les 11.30 hores, una festa.

Levante TV oferirà la final diumenge a les 16 hores.

Torrent, Vila-real i Genovés

El trinquet de Torrent celebra hui el tercer aniversari de la seua nova etapa i Vila-real continua el trofeu de joves. També esta vesprada al trinquet de Genovés continuen els quarts de final del campionat individual de raspall, Ian contra Pablo.

Puchol tria a Oltra de feridor i Soro començar des del dau

Després de la presentació va vindre el moment de triar. Primer el material, els dos ho van tindre clar, dues pilotes d’Álvarez de Carcaixent. En la reballà per a triar feridor i camp va guanyar Puchol II. El de Vinalesa va triar feridor, Oltra i començarà al resto. Per tant, Soro III va triar camp, començarà al dau i tindrà a Pedrito com a feridor. L’any passat Soro va començar al resto.

En la presentació els dos van parlar de l’expectació creada: «Pràcticament des del mateix dia que va acabar la final de l’any passat la gent té ganes d’esta partida», comentaven els dos.

De la final de l’any passat asseguren que canviarien coses. Soro III ho té clar: «Intentaré no tirar-li tantes pilotes al rebot». Puchol també va aprendre de l’experiència: «Tinc clar que les partides no es guanyen fins a arribar a 60». Cal recordar que l’any passat el pilotari de Vinalesa va tindre un avantatge de 50 per 35.

Els dos veuen al rival en un gran moment. Soro de Puchol va dir: «Ha tingut dues partides molt dures i va saber reaccionar, això demostra la gran confiança que té i que està amb moltes ganes». Per la seua banda Puchol II, qui també va ‘espiar’ a Soro en la semifinal, el veu «amb molta força. El veig molt bé».

També estan satisfets de la seu de la final, Pelayo: «Jo sempre he sigut defensor que les grans finals es juguen a Pelayo per tot el que significa i perquè com ha dit Puchol tabé és un escenari habitual i no és necessària una adaptació prèvia com al trinquet de Montcada».