Nou jocs són els que necessiten Soro III i Puchol II per a proclamar-se hui a Pelayo campions del trofeu més emblemàtic de la pilota. Nou jocs per a decidir qui ha de vestir de roig durant un any sencer. Si guanya Soro III, engrandirà encara més una trajectòria espectacular, amb registres solament a l´abast dels més grans. Serà el cinqué entorxat. I si el triomf és per a Puchol II, el de Vinalesa ingressarà en un club tan exclusiu com elitista, compost pel seu rival a més del Genovés, Álvaro, Sarasol I, Grau, Miguel i Fredi.

Ara fa un any, els dos pilotaris completaren una de les millors finals que s´han vist en les tres dècades d´història de la competició. Va ser una batalla de poder a poder, amb el jove aspirant pegant primer i el defensor del títol recuperant-se dels colps per a remuntar i acabar imposant la seua experiència. Este guió de pel·lícula va anar acompanyat d´un nivell exquisit, de jugades basades en la qualitat, de criteri en els intercanvis i d´una sobirana pallissa física.

Totes les previsions apunten al fet que la confrontació de hui tindrà un desenvolupament similar perquè els dos pilotaris arriben en el mateix sensacional moment de forma que l´any passat o inclús millor. I el desenllaç és una incògnita, tot i que els pronòstics són lleugerament favorables a Soro III. El campió mereix ser favorit perquè més que humà sembla una màquina programada per a tornar pilotes i matar. Però si guanya Puchol II, ningú dirà que ha sigut una sorpresa.

Els pilotaris no han descobert les seues cartes però la tàctica està clara. Els dos intentaran fer-se forts al dau i trencar des del rest. Soro III té clar que no ha de donar rebots, la gran especialitat del seu rival. I Puchol II sap que ha de buscar l´esquerra del de Massamagrell, que ja no és un punt feble, però almenys no dispara tan fort. A partir d´ací, la mateixa partida dirà com jugar.

L´ambient festiu en la grada també està assegurat. Pelayo estarà ple, com correspon a la partida més important de l´any. Probablement siguen els seguidors de Puchol II qui es facen més de notar en el començament. Són uns incondicionals que fan molt de soroll. Però la pilota és un esport de cavallers. I quan Soro III realitze una acció de mèrit, la Catedral retrunyirà amb la mateixa intensitat, independentment dels colors i les preferències. Segur.