Hi ha un dit popular en la pilota que assenyala que «les partides es guanyen quan s´arreglen"« És una expressió emprada principalment en els desafiaments o confrontacions especials, on una part ha de fer alguna concessió per a garantir l´equilibri. La frase fa referència a la capacitat, més aviat habilitat, de negociar les regles.

Això és el que estan fent ara Puchol II i Moltó, «arreglar» la partida mà a mà a la qual han donat el vistiplau i que tindria lloc en el trinquet Pelayo poc després d´acabar el Trofeu Savipecho, probablement a principis de desembre.

Els dos campions individuals han entrenat, per separat i a porta tancada, en l´escenari de l´enfrontament. El número u del raspall ho va fer el dimecres i el seu homòleg de l´escala i corda ahir. I si bé s´esperava que demà es poguera anunciar quan i de quina manera s´enfrontaran, les dues parts necessiten més dies per a arribar a un acord en la fórmula.

Donant per segur que hi haurà ´entente cordiale´, ja que als dos pilotaris els agrada barbaritats la partida i a més obtindran una important quantitat econòmica per jugar, l´únic que a hores d´ara hi ha segur és que serà a escala i corda i que Moltó traurà seguit.

La setmana que ve hi haurà una reunió entre les tres parts, Moltó, Puchol II i el trinquet Pelayo, representat pel trinqueter Daniel Ribera, que és qui va llançar la idea. «Sóc optimista, les diferències no són insalvables i estic convençut que arribaran a un acord», diu Ribera.

Les incògnites obertes en esta negociació són vàries. Com que Puchol II juga en el seu terreny, li ha tocat fer la principal concessió d´estar al rest i que Moltó colpege sempre primer. Era la condició imprescindible perquè el pilotari del raspall tinguera garanties d´èxit. A partir d´ací, el debat està obert.

En alguns cercles s´apunta a menejar la corda de lloc. Però esta possibilitat sembla improbable perquè desvirtuaria en gran mesura la partida. Acostar-la a un o a l´altre seria concedir gran avantatge.

També s´ha fet menció que Moltó puga triar alguna pilota del raspall, que són prou més pesades que les de l´alt. Tenint en compte la potència del de Barxeta en la treta, Puchol II podria acabar amb la mà literalment destrossada. Ara bé, traure seguit suposa un esforç afegit i Moltó podria acusar l´esforç en el muscle si el duel es fa llarg.

Si Ribera, tant optimista com a discret, apunta a diferències que no són insalvables, probablement es tracta de matisar algun detall. Segurament en el primer colp de Moltó. Tal vegada en la manera d´executar o en l´espai on realitzar-ho. És qüestió d´arreglar-ho entre les parts perquè es tanque una partida històrica que donaria molt a parlar. I la pilota necessita fer soroll.