Gran, molt gran, va ser la jornada que va tenir lloc ahir en el trinquet de Pedreguer. Es commemoraven els quaranta anys de vida del recinte, referent en la Marina i per extensió en la Comunitat Valencianatrinquet de Pedreguer.Comunitat Valenciana. Però a la fi va ser més que una festa local; va resultar una lloança a l´esport dels valencians, a la seua història i al seu futur.

Va costar arrancar. La previsió era que la gent s´anara acomodant en les taules habilitades en la pista per a compartir el dinar de germanor. Però amb tanta figura d´ahir i de hui, amb tants retrobaments després d´anys, resultava pràcticament impossible acomiadar a un amic o a un aficionat sense que un metre després s´haguera de parar per la demanda de la foto o de la salutació d´un altre.

En el dinar tot eren rialles i abraçades a mesura que eixien els records de les partides i els desafiaments que este va jugar contra aquell o que l´altre va tancar amb el de més enllà. Ací, els més veterans jugaven amb l´avantatge que donen els anys. Però seria complicat dir quines cares mostraven més plaer, les que contaven o les que les escoltaven. A continuació va arribar el moment àlgid, els dels cavallers de la vaqueta.

Abans de jugar van parlar les autoritats. Va obrir el torn el president de la Federació, José Daniel Sanjuán, després va intervenir el director general de Masymas, José Juan Fornés, li va succeïr l´alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús, i va tancar el president de les Corts, Enric Morera. Els discursos van anar segons el que s´esperava, sobretot per part dels polítics. Però en veritat semblava que parlaven des del sentiment.

I, ara sí, tremolen els fonaments del trinquet. Primer amb la presentació dels protagonistes de la primera partida, Puchol II i Félix amb Genovés II, Pere i Monrabal en la contra. Però sobretot, quan El Genovés i El Rovellet, que havien jugat la partida inaugural quaranta anys enrere, van ser objecte d´un reconeixement. Bestial.

En el merament esportiu, en la partida d´escala i corda, el trio va guanyar per 60-40, amb una gran actuació de Pere, que junt al dau de Genovés II i l´ajuda de Monrabal van superar a Puchol II i Félix. En raspall la victòria va ser per a Moltó i Moro, que deixaren en 10 a Jeffry, Sanchis i Néstor. Els vencedors van ser superiors en el tram decisiu.