Dames i cavallers, benvinguts a l’era de Tonet IV. No hi ha cap contrincant que li haja pogut fer ombra en el mà a mà al pilotari del Genovés. Des que en 2020 decidira participar en el ‘Campionat Individual CaixaBank de raspall - Trofeu President de la Generalitat Valenciana’, el seu nom sempre brilla per damunt de la resta. Tres anys i tres títols. Dissabte, al trinquet d’Oliva, Tonet IV va véncer a Salelles II (25-10) per a completar el cicle, amb tres trofeus consecutius, i emportar-se la ‘Feninde’ a casa. El tercer jugador en la modalitat de raspall. El primer mitger. No pararà ací. El futur s’albira seu, a no ser que un altre company ho impedisca. La fam, el domini de totes les facetes del joc, el físic i el plaer de fer gaudir a la gent fan de Tonet IV la bandera en la raspada, encara que ell siga més humil en eixe aspecte.

"Qui m’ho haguera dit a mi, que jugaria el mà a mà i que obtindria el trofeu que tots els jugadors volem. No soc el número u clar. En el dia a dia, tots els rests tenen un gran nivell i estan en un bon moment. És complicat. Crec que s’ha de demostrar cada dia. Donar el nivell en la Lliga i la Copa. Jugar una partida normal, i donar el nivell. Ho faig per la gent. Ells venen aposta a veure’t al trinquet i no vull defraudar-los", va manifestar un Tonet IV que esbrinava un somriure d’orella a orella, una vegada lliurats els guardons.

La partida no va tindre més història que cadascú va defensar el seu dau, i només Tonet IV va saber trencar-li’l al rival. Amb 10 per 5, el del Genovés va començar a dibuixar el tanteig que volia per a encarar a la mínima a la llotgeta. Parava els míssils de Salelles II, que no es quedava darrere. El d’Oliva aconseguia el ‘val’, però Tonet IV guarda eixa aura de campió. Eixa estrela que destrossa la moral dels rivals. 

Una pilotada a la galeria va ficar el lluminós a dos i una pilota parada, a conseqüència d’una de les poques errades no forçades de Salelles II, van capgirar un marcador que Tonet IV va sentenciar elevant la pilota per damunt de l’oliver, avançat en ple vessant ofensiu.

"Estic content perquè he donat el màxim de mi i he jugat una final que per a poder perdre, has d’arribar", va declarar Salelles II a la fi de la partida. El d’Oliva jugava a casa, però enfront tenia al rival més temut i això, a la llarga, passa factura. 

"Al dau faig ‘val’ per a igualar a deu. Hi ha dos quinzes on m’esvare i me n’isc de la partida. Al rest no m’ho he cregut. Estic jugant, i segons trau, em dic a mi mateix, és que no la pare. Haguera hagut de canviar el xip des del principi. Hi ha moltes tretes que em trau pel mig, o no les tinc perquè em faça quinze a l’esquerra, i les erre jo mateix per la poca confiança que tinc. No me les fa ell, he eixit en una mica de por", va confessar l’oliver que adquireix experiència per a un futur on se li espera.

La resta del duel, ambdós pilotaris van defensar el seu dau amb solvència, tot i que Tonet IV ho certificava amb major folgança, fent-li mal amb una treta picada al racó. Tres ‘val i net’ i només amb 5 iguals, Salelles II va poder soltar el braç per a trobar la galeria i ficar el marcador a dos. "Em trobe bé físicament, però al rest he fallat un poc. En el dau estava molt còmode. Com que no perd el joc al dau i sume un al rest, he pogut encaminar-la perfectament", va resumir el de la Costera.

Tonet IV escriu història a cada quinze de l’Individual. Tot va començar quan el genovesí es va veure amb capacitat de guanyar-lo. Mai abans del 2020 havia jugat un mà a mà. Des d’aleshores ja en són tres títols. Cap rival li ha plantat cara de debò. Només Iván, en l’edició passada, ha arribat als 20 tantejos contra el mitger. "No em veia en tantes forces. El nivell dels altres jugadors és molt alt i una mala partida la pots tindre contra qualsevol. Intente fer-ho el millor que puc i que sé", va detallar el costerut. 

En definitiva, Tonet IV segueix els passos de Pasqual II i Waldo per a escriure el seu nom en lletres d’or en la història del raspall. Una era de la pilota on ambdues modalitats professionals compten amb figures que destaquen sobre la resta, però que en la raspada és territori exclusiu de Tonet IV. Amo i senyor del raspall.