La setmana passada va tenir lloc la presentació a València del llibre 'Atontados por el futbol' de la mà d'un dels seus autors, Ignacio Navarro (l'altre és Alberto Martín Barrero). A l'acte, presentat per Fani Díaz, Psicòloga Esportiva i Directora de 'PiensaPositivo', va participar també David Llopis, responsable de l'àrea de psicologia de les categories inferiors del Llevant UE.

Ignacio Navarro va explicar el perquè d'aquest llibre, ressaltant la necessitat de fer evident, d'una forma humorística i lleugera, certs comportaments peculiars tant de pares i mares com d'entrenadors, amb la intenció de provocar una reflexió en aquestes persones que es troben lligades i són tan influents en el futbol base. Es va dur a terme un debat actiu entre els assistents i els ponents en el qual es van tractar temes com la influència de la família en els joves esportistes, així com les línies d'actuació que pot dur a terme la figura del psicòleg esportiu dins d'una escola d'esport. Moltes de les persones que assistiren a la presentació explicaren, sorpreses, que es veien reflectides en molts dels perfils del llibre (des d'un ´pare entrenador´ fins a una ´mare Twitter´). Els autors aconsellaren als assistents no mirar al d'enfront, sinó fer una mirada introspectiva, és a dir, saber que la seua tasca és donar una ullada als seus comportaments als camps i davant dels seus fills, com a exemples d´ells.

'Un obra per a riure per fora i plorar per dins'. Així comença el pròleg d'aquest llibre en el qual es fa un repàs el clau d'humor, però també reflexiva, per les distintes tipologies de pares, de mares i d'entrenadors que ens podem trobar al futbol base. Concretament, els autors van realitzar un estudi durant dos anys i mig, en el qual arreplegaren els perfils de 40 pares i mares i de 25 entrenadors. Així per exemple, tenim la figura del 'pare Boina Verd', que s'amaga quan el seu fill, el jugador més roín de l'equip, ix a jugar; o el 'pare Frontó', que protegeix al seu fill, el grosset del grup, dels comentaris i dels colps que rep dels familiars dels altres jugadors. No obliden tampoc el ´pare Jugador Retirat´ o el ´pare Maldini´... També les mares tenen lloc al llibre. Com l'abans esmentada 'mare Twitter', coneguda la importància actual de les xarxes socials, que es dedica a publicar fotografies del seu fill en el camp i amb l'equipatge. O com la 'mare el meu fill bonic', amb una afecció insana que no deixa madurar al seu fill cadet. La ´mare unitat mòbil´, la ´mare mira aquesta´, la ´mare Barbie busca Ken´ i la ´mare Pandereta´ completen un llistat que no deixarà indiferent a cap que el llegisca. Dels 25 perfils d'entrenadors, els autors destaquen tres com són el tècnic 'obsessiu-compulsiu', sempre pendent que no es lesione el millor jugador de la plantilla; el 'Cristòfol Colom', aquell que descobreix un jugador que arriba a Primera Divisió i viu a costa de la seua gesta; i el ´Conito´, aquell entrenador que utilitza aquest element per als entrenaments i ompli el camp amb ells.

L'humor és el mitjà que han trobat Ignacio Navarro i Alberto Martín per unir tot el futbol base: de pares a entrenadors, passant, per descomptat, pels jugadors. Una tasca que els autors veuen com necessària en l´actualitat.