Més enllà del terreny de joc.
Més enllà del terreny de joc

Per què la UEFA assenyala l'àrea d'Integritat de la RFEF com a referència i model

Scroll down.
  • Text: Manuel Nieto
  • 14 novembre 2023

El departament, encarregat de vetllar pel joc net, ha desenvolupat un programa d'èxit per prevenir tant la manipulació de partits com les apostes il·legals

El creixent departament d'Integritat de la Reial Federació Espanyola de Futbol acaba d'iniciar amb èxit amb la UEFA la línia de treball per liderar el desenvolupament del contingut en el projecte d'Integritat de la UEFA Youth League per al període 2024/2027. De les 55 federacions internacionals de futbol que tenen un departament destinat a la Integritat, el de l'espanyola ha estat elegit pel màxim organisme del futbol europeu pel seu mètode innovador, els conceptes en què treballa i la implicació i el calat que ha aconseguit entre jugadors, cossos tècnics i protagonistes del futbol nacional. Ara bé, ¿de què s’ocupa l'àrea d'Integritat de la RFEF per ser una referència internacional?

El departament d'Integritat està clarament centrat a vetllar pel joc net a la gespa. Lluita contra tots els factors i agents que puguin anar en contra del joc net i aquests es poden dividir en dos grans blocs: la manipulació del partit -els pactes- i les apostes il·legals (totes dues coincideixen que l'última finalitat és lucrativa). Aquestes són les dues vies en què es treballa, les dues que poden desvirtuar des del resultat d'un partit de futbol a la qualitat del futbol. Per tant, la tasca de l’àrea d'Integritat no inclou altres qüestions ètiques -per exemple- relacionades amb igualtat, racisme, sostenibilitat… de la qual cosa s'ocupen altres departaments.

Les dues vies de lluita de l'àrea d'Integritat

  • Manipulació de partits.

  • Apostes il·legals.

Integritat enfoca directament la seva activitat cap a la lluita per mantenir la naturalesa de joc net i el departament treballa a ple rendiment davant el creixement detectat de manipulacions i apostes il·legals al voltant del futbol (arreu del món), una proliferació que ha anat acompanyada de l'augment del ús -indegut- de les noves tecnologies. La RFEF combat aquesta xacra a través del seu 'Programa Global de Formació i Conscienciació per a la Protecció de la Integritat', un pla elaborat des de la Ciudad del Fútbol de Las Rozas, que cada temporada evoluciona i en què es tracta de conscienciar tots els protagonistes del futbol, prevenir conductes delictives i advertir sobre els perills de fer servir indegudament les noves tecnologies en general i les xarxes socials en particular. Això darrer, aparentment una eina inofensiva, és la via que les màfies utilitzen amb més facilitat per seduir el futbolista.


Des de la RFEF es tracta de protegir el futbol espanyol impartint sessions en vestidors -adults i de categories inferiors-, cossos tècnics, empleats o col·lectiu arbitral de diferents categories cobrint al màxim tot el teixit futbolístic nacional, comptant alhora amb la figura del Punt d'Integritat que hi ha en cada federació territorial. Aquesta ramificació que arriba a cada federació autonòmica procedeix del concepte de joc net que també estableix la FIFA i la UEFA, i per això s'estableix un mateix punt de referència entre el futbol d'elit i el d'aficionat. Perquè qualsevol persona que jugui a futbol federat està exposat al perill.

Com afecta el mal ús de les noves tecnologies al futbolista, al seu club i al futbol

En aquesta tasca de conscienciació, informació i foment de conductes responsables, l’àrea d’Integritat de la RFEF ha visualitzat com a element clau l’ús responsable de les noves tecnologies. El telèfon intel·ligent d'un futbolista pot suposar des d'un factor de desconcentració que alteri la qualitat del jugador -i per extensió del seu club i el futbol-, a oferir informació del club que no interessi a l'entitat o a ser la via de contacte entre una organització criminal i el jugador.

Per tot això, en cada xerrada d'Integritat s'incideix en la necessitat de conscienciar-se sobre l'ús responsable de les noves tecnologies. És una part fonamental del missatge que rep el jugador/a.

D'altra banda, i independentment de les sessions d'Integritat que s'imparteixen a jugadors, en el format específic de sessió sobre ús responsable de noves tecnologies destinat a perfils de gestió de jugadors (entrenadors, delegats, tutors, metges, fisioterapeutes, etc.) es fa un recorregut sobre la problemàtica diferenciant tres nivells:

Ús responsable  –  Fase verda

Abús  –  Fase taronja

Adicció  –  Fase vermella

La RFEF coneix, a través de dades, el percentatge de la societat espanyola que es troba en cada color del semàfor i també de la gent que no és conscient que es troba en una determinada fase del semàfor. En aquest sentit, l'àrea d'Integritat de la RFEF intenta prevenir dins del futbol que l'ús de les xarxes socials passi de ser abús a ser addicció i per això treballa amb la primera unitat hospitalària de tractament d'addicció a les noves tecnologies i amb el Servei d'atenció en addiccions tecnològiques (SAAT). En el moment en què es converteix en addicció, la qualitat del seu futbol queda afectada i, per tant, repercuteix en el club i l'esport.

“En totes les xerrades busquem un punt de reflexió del nivell en què està cadascú i com afecta el seu rendiment al camp. Detectem casos en què no hi ha cap conversa entre un futbolista i el seu fisioterapeuta durant una sessió de gairebé una hora. ¿Com és possible? Perquè el futbolista estava amb el telèfon… En aquest exemple, el professional que tracta el jugador perd informació sobre on necessita el futbolista que el tractin amb més prioritat perquè l'esportista, en aquell moment, no està concentrat en el tractament. I així passa amb altres processos o activitats i això afecta el seu rendiment i, per tant, distorsiona el futbol”, comenta Felipe Sánchez-Pedreño, responsable de l'àrea d'Integritat de la RFEF i que fa més d'un centenar de xerrades anualment per tot el mapa d'Espanya.

En cada xerrada s'evoca la pregunta de què cal i què no mostrar en una xarxa social. La RFEF ha estat la primera entitat esportiva d'Espanya a detectar l'ús irresponsable de les noves tecnologies i sent el deure de protegir el col·lectiu del futbol perquè, entre altres coses, afecta una cosa tan seriosa com el rendiment esportiu i en pot arribar a ser una problemàtica interna. “A les sessions detectem aquest vincle de les noves tecnologies amb aquest atemptat al joc net”, apunta Felipe, que recalca que aquest punt cobra una importància vital quan parlem de menors d'edat. Per descomptat i al marge del futbol, el departament també és conscient de la repercussió que té tot allò relacionat amb el futbol en la societat, per la qual cosa d'aquesta tasca d'educació i ètica se'n veu beneficiada la població.

Els perills del mal ús de les xarxes socials:

  • Addicció: repercuteix en el rendiment.

  • Via de seducció de les màfies amb el futbolista.

Cada sessió obre el meló de l'ús de les xarxes socials i genera un debat intern en cada individu. “Sol haver-hi un toc d'atenció després perquè ningú no diu: ‘Això no és per a mi’. No es demonitza sinó que s'advoca per l'ús responsable”.

Com les màfies usen les xarxes socials per arribar al jugador

Felip, a més, explica que 'senzill' que és que una banda criminal toqui la tecla per persuadir un futbolista a través de les xarxes socials. “Si una organització delictiva percep en una xarxa social d'un futbolista a qui agraden, per exemple, les motos i viatjar, l'esquer per intentar seduir-lo ja el tenen: ‘¿T'agradaria tenir una moto i aquest viatge? Doncs mira el que hauries de fer per guanyar-t'ho…’. I, coneixent-ne els gustos, és més fàcil que l'esportista caigui al parany”.

El format de les sessions que ofereix la RFEF és molt nou, amb molta interactuació i poques connotacions acadèmiques. Invita més la reflexió i és molt atractiu per al destinatari. Hem passat de memoritzar conceptes a la reflexió i mostrar els dos canals possibles: aquesta decisió et pot portar per aquest camí i aquesta decisió per un altre camí, tu tries què és millor”, contextualitza Felip.

El missatge, a més, és clar: t'enxamparan sí o sí. Avui dia hi ha un encreuament de dades sobre apostes i una profunda monitorització mitjançant l'empresa líder mundial en detecció de frau -amb què també treballen la FIFA i la UEFA- amb la qual es pot realitzar qualsevol requeriment o denúncia. La RFEF treballa alineada tant amb la Guàrdia Civil com, sobretot, amb la unitat especialitzada en frau de la Policia Nacional. Assíduament mantenen converses i actualitzacions i és que sobre la taula hi ha delictes de caràcter penal. La RFEF té competència fins a un punt, després entren en joc altres eines per perseguir i penar cada cas.

L'èxit de conscienciar més de 4.000 futbolistes anualment

Anualment, l'àrea d'Integritat de la RFEF ha arribat a més de 4.000 jugadors en una sola temporada a través de més d'un centenar de xerrades, alguna oferta fins i tot al vestidor mateix, el lloc 'sagrat'. Amb la seva tasca ha aconseguit situar-se al top entre els departaments d'integritat del futbol mundial perquè han evolucionat el concepte que defensa la UEFA i, avui dia, han aconseguit crear un efecte mirall, model i una referència a la qual consulten diferents federacions i entitats com la UEFA mateix. Tant és així que el màxim organisme del futbol europeu ha delegat en l'àrea d'Integritat de la RFEF la feina de desenvolupar el model d'Integritat -entre el 2024 i el 2027- de la UEFA Youth League, on juguen les futures estrelles de la pilota.