Més enllà del terreny de joc.
Més enllà del terreny de joc

Com els aficionats de la final de Copa del Rei es converteixen en arbres per reforestar Doñana

Scroll down.
  • Text: Manu Nieto
  • 14 desembre 2023

La RFEF s'ha convertit en una federació líder a Espanya en política de sostenibilitat i la seva conscienciació l'expressa tant a la seva seu de Las Rozas com en els partits que organitza

La tàctica de la Reial Federació Espanyola de Futbol no comença ni s'acaba en un camp de futbol, s'estén a les grades, al carrer i a la societat. Vol ser model que desprengui valors positius dins i fora del terreny de joc, per això s'ha proposat ser una referència en un tema tan important com és la sostenibilitat. La RFEF té una Estratègia de Sostenibilitat 2023-2027 encaminada en dos sentits: una que desenvolupa als partits de futbol i una altra a La Ciudad del Fútbol. Només així s'ha fet possible que, per exemple, s'hagi impulsat una reforestació al Parc Nacional de Doñana única.

La RFEF està alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 de les Nacions Unides -coneguda com a Agenda 2030-, i en aquest marc ha desenvolupat un pla cap a l'organització de partits sostenibles. Aquest objectiu és tot un repte pel que implica la mobilització de milers de persones, com pot ser la final de la Copa del Rei a La Cartuja, que atrau uns 60.000 aficionats. Aquest és el partit més fort per a la RFEF i és que ha pres de referència en política de sostenibilitat per poder extrapolar-lo a la resta de partits que organitza, tant de clubs com de seleccions.

La Cartuja de Sevilla, on s’ha disputat dues vegades consecutives la final de la Copa del Rei, ha fet de laboratori en la voluntat d'assolir un partit sostenible. És l'esdeveniment que comporta una complicació més gran en l'organització -amb aficionats que es mouen des de diferents punts d'Espanya-, amb l’afluència més gran, més taquilla i el que té més impacte en la petjada de carboni. De fet, el primer que es va fer va ser mesurar aquesta petjada de carboni a través de diferents enquestes -amb acord previ amb diferents administracions- amb els aficionats desplaçats fins allà, cosa que a partir d'ara es realitzarà amb una eina proporcionada per UEFA, organisme que col·labora amb la RFEF en aquesta recerca de la sostenibilitat.


Reduir la petjada de carboni i compensar-la

Coneixent la petjada de carboni d'un partit, el Departament d'Igualtat, Responsabilitat Social i Sostenibilitat de la RFEF pot establir línies de treball per a reduir-la i també per compensar-la. Després d'analitzar les dades, per a aquesta darrera edició de la final de Copa, la RFEF va impulsar campanyes en mitjans de comunicació promovent l'ús del transport públic –aconsellant evitar el cotxe per les bondats del tren, per exemple–, es van dur a terme campanyes informatives a l’estadi ressaltant la importància de reciclar i va repartir a cada aficionat una bossa reciclable i tematitzada de la final de Copa en què el fan dipositava les seves deixalles per poder-les reciclar al final de la trobada en diferents cubells de reciclatge posats per a l'ocasió.

A més, la RFEF va activar un mecanisme de reciclatge i de reutilització de les lones que tematitzen l'estadi. Una gran majoria del material –que és plàstic– s'ha convertit i reutilitzat en productes de segon ús. En aquest procés, la Federació treballa amb empreses de reinserció laboral i persones vulnerables per fer una acció 100% sostenible i integradora.

A partir d'aquí -i un cop vista la viabilitat i l'èxit de cada acció- aquest tipus de mesures s'han començat a implantar en altres partits i localitats. Tenint en compte la particularitat de cada estadi, la RFEF ha començat a potenciar el consum d'envasos reutilitzables (en lloc del plàstic) i a treballar amb diferents proveïdors per oferir un càtering saludable -que no generi residus-, alhora que estudia com reciclar totes les acreditacions que genera en cada partit. En definitiva, des d'impulsar campanyes informatives i de conscienciació en matèria de transport a incentivar mesures perquè el món del futbol sigui model per reduir la petjada de carboni i el seu exemple es traslladi a la societat.

De la reforestació de Doñana a la del País Basc

Aquest any, a totes aquestes iniciatives sostenibles se n'hi ha sumat una de compensació mitjançant la Fundació Plant for the Planet, companyia internacional especialitzada en la reforestació. En el cas de la RFEF, per compensar la petjada de carboni generada després de la final de Copa del Rei -2.225 tones de carboni- es va arribar a un acord amb la Junta d'Andalusia per plantar l'equivalent a aquesta petjada en un lloc tan icònic com el Parc Nacional de Doñana. Va ser una reforestació única per la quantitat de noves plantes i arbres -més de 9.000- que ajudaran a compensar aquesta petjada i que aquest emblema d'Andalusia i Espanya continuï sent un lloc d'orgull per a tota la nostra societat.

Atenent l'èxit d'aquesta acció pionera a Espanya, la RFEF començarà a repetir el gest amb partits de la Selecció, i en aquest cas la reforestació serà a la zona on tingui lloc la trobada. I el 2024 s'unirà la UEFA en aquesta missió a través de la final de la Champions League femenina, que es disputarà a Bilbao. L'impacte generat per la petjada de carboni en aquest esdeveniment permetrà a la RFEF fer noves accions atès que el màxim organisme del futbol europeu compensa econòmicament cada tona de carboni produïda al nostre país.

Una Ciudad del Fútbol sostenible i exemplar

Com a entitat corporativa, la RFEF també ha treballat en aquests darrers anys perquè la seva Ciudad del Fútbol de Las Rozas sigui una seu sostenible i amb treballadors conscienciats sobre la necessitat de reduir la petjada de carboni. Actualment, amb l'ajuda d'Iberdrola, al pàrquing hi ha estacions de càrrega elèctrica de vehicles i s'hi han instal·lat plaques solars. A més, s'ha suprimit gairebé íntegrament l'ús del plàstic, per exemple, eliminant l'ús d'ampolles d'aigua de plàstic d'un sol ús per ampolles permanents individuals (personalitzades amb el nom de cada treballador) i per fonts per emplenar-les. També s'han establert altres mesures com ara acoblar a les aixetes reductors de cabal per estalviar més d'un 50% d'aigua i s'ha iniciat un estudi per canviar els camps d'herba artificial per altres de més ecològics, amb mesures correctores per evitar la contaminació de microplàstics.

Totes aquestes mesures han provocat, entre altres coses, que l'estació de reciclatge que es va instal·lar fa uns anys per als treballadors ara es faci servir molt menys perquè no es genera tant material per reciclar, tot s'aprofita més. En el futur, La Ciudad del Fútbol de Las Rozas serà sostenible o no serà i aquesta mentalitat ha conduït a una col·laboració especial de la RFEF amb el Comitè Olímpic Espanyol en el mesurament de la petjada hídrica -amb el reg dels seus camps- per buscar la sostenibilitat en aquest sentit.

Tota aquesta conscienciació i les mesures verdes adoptades durant aquests darrers anys han situat la RFEF com una federació líder a Espanya per desenvolupar aquestes polítiques i internacionalment com una de les que estan situades al tren davanter. Encara que per ser la campiona del món en sostenibilitat, com amb la Selecció a la gespa, la RFEF necessita el suport -i involucració- de tota l'afició. En joc hi ha la victòria més important de la nostra vida, la de salvar el planeta.