El divendres 6 de juny en el trinquet de Sueca. Este serà el dia i el lloc en el qual es cantarà el va de bo en la Copa President de la Diputació de València, l’altra gran competició per equips en la modalitat d’escala i corda amb el Circuit Professional.

En la seua novena edició, la Copa arriba amb novetats, precisament per a diferenciar-se de la lliga. Abans, la distinció venia donada per l’ús de les galeries. Però com que ara totes les partides es juguen per dins, era necessari un altre element d’identitat, que és la configuració dels equips, solament parelles.

En esta edició hi haurà absències destacades com les de Soro III, Genovés II i Fageca. Però la competició continua sent igualment atractiva per l’entrada de joves valors que estan rendint a la perfecció amb les primeres figures. És el cas de Marc de Monserrat, que des que va entrar com a substitut en el Circuit, s’ha convertit en un habitual dels cartells més importants. També de De la Vega i Giner, a qui sembla que les competicions de promoció se’ls ha quedat menudes.

Ara tindran una oportunitat de demostrar-ho. Una bona mostra de la confiança que hi ha en el nivell d’estos xavals és que el trinqueter Adrián I, que ha tingut oportunitat de triar equips per a la jornada inaugural, s’ha decantat pels de Giner i De la Vega.

Una altra dada a destacar és el sistema de competició. En edicions anteriors s’havien gastat els grups, però per a fer una primera garbella i posteriorment reunir als supervivents en una segona fase. Ara, hi ha dos camins separats, tants com grups, que s’han establert per sorteig. En cada un jugaran tots contra tots. Això dóna sis partides, dotze en total. En acabar, els dos primers de cada grup accediran a les semifinals. I com que es tracta de l’altra competició de referència, les partides visitaran les tres províncies, com succeïx amb el Circuit Professional.

La fase final també és interessant per distinta. En la Copa Diputació de València es recupera el romanticisme de la partida única, del cara o creu en una sola jornada que no dóna marge d’error com les sèries al millor de tres.

Copa de raspall

La modalitat de raspall també tindrà la seua Copa Diputació. El començament està previst per al 13 de juny i es perllongaria fins al 17 de juliol. Els organitzadors no han volgut avançar informació relativa als equips i al calendari. S’han limitat a informar que esta setmana es concretarà el campionat. Però tenint en compte el precedent del passat Circuit i Lliga de Raspall, és probable que també participen huit formacions amb un sistema semblant.