Tota una tradició familiar, tota una vida dins dels trinquets. Ha vist créixer a vàries generacions de pilotaris i sempre s´ha caracteritzat per innovar i buscar fórmules atractives per a jugadors i espectadors. Des de fa dos mesos, l´empresa El Zurdo, al trinquet de Bellreguard, ha instaurat el sistema del 20%, es a dir, la vesprada forta de dissabte els guanyadors cobren eixa quantitat de la recaptació del dia i no hi ha propines. A més cobren un jornal que és per a tots, guanyen o no. La valoració és molt positiva: «Ha millorat molt, econòmicament no, però és més just».

Els motius estan ben clars: «Beneficia la motivació del jugador i beneficia al postor que també guanya més. Cal respectar als pilotaris. Hem de fer tot el possible per aconseguir que vindre a veure una partida de pilota siga un espectacle, crear una imatge de seriositat. Els pilotaris ara tan sols s´han de preocupar en jugar i guanyar la partida sense estar pendents si entren o no les travesses. Des que ho fem són moltes les felicitacions que tenim d´aficionats i pilotaris. Abans hi havia molta parada pendents de les travesses. Eixes parades eren molt incòmodes per a tots, fins i tot, podien provocar lesions perquè els jugadors no podien calfar bé. Ara és molt diferent, ells ixen puntuals al trinquet, calfen i juguen».

Els jugadors satisfets i els postors també, «fins i tot aquells que no donaven propina, perquè ara saben que part del preu de la seua entrada va destinada també als jugadors». S´ha guanyat puntualitat: «Ací també hem de ser estrictes. L´afició i els jugadors ja saben que la primera partida comença a les 5 de la vesprada i la segona a les 18.30 o un quart d´hora després de la primera si s´allarga molt. Temps per a calfar, a jugar i fer tot per a guanyar». El 20%, però, també du més despeses per al trinqueter: «Per a no parar la partida en cap moment i continuar amb les travesses fan falta més jutges i són més jornals».

Per la contínua inversió que El Zurdo fa a la pilota, considera que deurien tindre preferència a l´hora de triar jugadors: «Nosaltres volem, els pilotaris també, però un grup de trinquets es nega i la Federació no es pronuncia».

Actualment el calendari de partides es tanca amb una reunió conjunta, transparent, amb tots els trinqueters i es decideix, entre tots, la pissara. Ara ja està tancada fins a 21 d´agost.