L’any passat per estes dates la societat valenciana celebrava que el trinquet Pelayo hi havia assegurat la seua continuïtat gràcies al fet que el mecenes de la pilota, José Luis López, havia arribat a un acord de compra amb el propietari. El diumenge 1 de novembre, la Catedral reobria oficialment amb la final del Campionat Individual.

Ara que ha transcorregut un any, López ha fet balanç i la sensació de l’empresari és agredolça. En el vessant esportiu, Pelayo ha tornat a ser el gran referent de la vaqueta. Els plens s’han repetit quan la cita ha sigut especial i l’afluència en les partides ordinàries ha crescut significativament. Per a aconseguir-ho, López ha remodelat el recinte i ha variat el model de gestió. La nova manera de funcionar inclús ha sigut imitada per altre trinquet punter, el de Bellreguard.

Però López assenyala que està decebut amb la implicació de les institucions. En primer lloc va acordar amb elles que un consorci format per la Generalitat, la Diputació de València i l’Ajuntament de València li comprarà el trinquet en un termini de quatre anys perquè este siga de titularitat pública. Serà per la mateixa quantitat que ell va abonar, 664.000 euros. Fins ací tot correcte perquè encara queden tres anys al davant.

El motiu de la decepció ve donat per un segon requeriment. En reunió del 16 d’octubre de 2015 en les Corts, López va informar a les tres entitats que Pelayo no solament havia de ser un trinquet on es jugara els dijous i dissabtes sinó també una institució cultural i esportiva. «La idea va ser aplaudida i feta seua pels polítics, que es comprometeren a aportar 60.000 euros anuals de manera proporcional. Però solament l’Ajuntament ha complit. Afortunadament puc suportar la despesa que suposa fer les distintes activitats però em deprimeix que no es complisca amb el que es va prometre públicament», explica.

D’acord a un document on es detallen les distintes activitats, el més significatiu és que 4.100 alumnes han conegut Pelayo en este any, xifra que s’espera incrementar sensiblement en esta nova temporada. A més, el trinquet està a disposició dels 558 pilotaris de les competicions falleres, que a la capital no disposen d’instal·lacions específiques per a la pràctica de la pilota.