Sembla que la ‘Catedral’ de la pilota valenciana, el trinquet Pelayo, està més a prop de convertir-se en un ben públic. I és que segons va comunicar ahir a les Corts el conseller Vicent Marzà, el departament del qual és responsable, el d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, ha reservat uns fons per a l’adquisició de tan rellevant recinte.

L’anunci es va fer en la compareixença del conseller per a explicar el pressupost per a l’any 2017. La intervenció relativa a l’àrea d’Esports va ser la més concisa. També és la parcel·la que compta amb menys recursos, amb un total de 22 milions d’euros, això sí, quasi un 31% més respecte a l’any 2016. Però dins de la brevetat, l’esport de la pilota va ser el que va ocupar més espai.

Primer, Marzà va assenyalar que «hi haurà un increment del 26% de les accions per la potenciació del nostre esport autòcton». Tot seguit va afegir que «hem pressupostat fons per a la compra d'un dels trinquets emblemàtics valencians, el trinquet de Pelayo, perquè siga propietat de totes les valencianes i dels valencians i punt neuràlgic per a desenvolupar tota una sèrie d'activitats relacionades amb la pilota».

Estes declaracions no concreten si la conselleria executaria la compra en solitari o es manté la idea d’adquirir el trinquet mitjançant un consorci compost per la Generalitat, la Diputació de València i l’Ajuntament de València. Tampoc es fa referència als terminis.

Per a eixir de dubtes, SUPER es va posar ahir en contacte amb l’actual propietari de Pelayo, José Luis López, qui va assenyalar que, de moment, ningú s’ha posat en contacte amb ell. Cal recordar que el mecenes de la pilota, abans de comprar el recinte, va arribar a un acord amb les tres esmentades institucions perquè estes li recompraren posteriorment el trinquet, en un termini màxim de quatre anys. I és que per a López, el futur de Pelayo ha de ser la titularitat pública.

Les quatre parts tancaren l’acord el 15 d’octubre de 2015 a la seu de les Corts. D’altra banda, este diari també va parlar amb la persona que va fer de mediador entre les parts, el president de les Corts, Enric Morera, qui va confirmar que la intenció és mantenir el consorci. «Puc manifestar la meua satisfacció per veure que el Consell té una línia específica, concreta, per a l’adquisició del trinquet Pelayo. L’Administració ha demostrat que compleix els seus compromisos. Hi ha una partida de 650.000 euros en els pressupostos de la Generalitat on a més del Consell estaria l’Ajuntament de València. Els pressupostos de la Diputació no els conec, però em consta que la predisposició és gran. Ara s’han de fixar els terminis i estudiar quina és la manera adequada per a totes les parts per a concretar eixe objectiu».