Fa ara quaranta anys s’inaugurava el trinquet de Pedreguer, localitat de gran tradició de la pilota, que disposava d’un altre recinte però molt antic i en un dolent estat de conservació. Al poc, el nou trinquet es va convertir en un referent. Era còmode per a l’espectador, propiciava el bon joc, estava cobert i tenia llum artificial. En l’actualitat és l’escenari més rellevant, per activitat i assistència de públic, de la província d’Alacant. Hui obrirà, de manera excepcional, per a commemorar les quatre dècades de vida.

Han sigut mesos de preparacions, de telefonades i de quadrar agendes per a comptar amb la presència d’una ampla representació de la flor i nata de la pilota. No faltaran a la cita els més grans, cas del Genovés, Rovellet i Eusebio i de molts altres d’abans i ara que han escrit una infinitat de pàgines d’or en l’esport de la vaqueta.

També hi haurà representació institucional, amb el president de les Corts, Enric Morera, com a màxima autoritat, que estarà acompanyat per dirigents federatius i empresaris, millor dit, mecenes, que donen suport d’una manera altruista i per a qui el retorn publicitari no és la prioritat. És el cas de José Luis López, els germans Pecho o la família Fornés, entre altres.

L’ideador i organitzador de l’esdeveniment és Raúl Ivars, successor d’històrics com Enriquito d’Alzira, Pizarro i Canana en dur les regnes del recinte. El trinqueter s’ha bolcat en l’organització de la jornada que es portarà a terme gràcies a la implicació de l’ajuntament local i de patrocinadors com Masymas, Rolser i Bankia. Ja fa setmanes que està atacat; se li mengen els nervis perquè serà un dia històric en el qual el trinquet es quedarà xicotet. Tot ha d’eixir bé.

La jornada començarà amb un dinar d'agermanament en el mateix trinquet. Segur que compartint mantell afloraran infinitat de records i anècdotes amb les quals es podrien escriure uns quants llibres. Perquè, en molt contades ocasions, es reuneix tanta gent que ha sigut i és important en la pilota. També hi haurà parlaments, reconeixements varis i música tradicional amb cançons fetes expressament per a esta commemoració. I, clar, partides de pilota amb els números un de l’escala i corda i el raspall com a caps de cartell. Primer, Puchol II i Félix s’enfrontaran a Genovés II, Pere i Monrabal. Per cert, al campió individual li acaba d’eixir un nou repte: el 7 de gener jugarà en Pelayo amb Conillet eixint de la corda contra Pere Roc II, Jesús i Carlos.

La iniciativa és de José Luis López, que recompensarà degudament l’esforç del pilotari. Tornant al cartell de Pedreguer, la sessió acabarà amb la confrontació en la disciplina de raspall que mesurarà a Moltó i Moro contra Jeffry, Sanchis i Néstor.