Li diuen Emilia Gómez Muñoz, però el seu nom esportiu en la dècada dels quaranta era Emili. És una de les primeres dones que es va federar per a jugar a pilota. Una pionera, que està a punt de complir noranta anys. Ahir va presenciar amb la il·lusió pròpia d’una xiqueta, acomodada en un seient de la galeria del dau, a les dones que han seguit el seu camí. A més d'il·lusionada, estava orgullosa.

El trinquet Pelayo va acollir la segona edició de Va de Dona, una jornada entre festiva i reivindicativa en la qual, clar, el protagonisme és d’elles. Sobretot de les que es vestiren de curt. A les 17.00 hores, les quasi anònimes que cada cap de setmana competeixen en els diferents tornejos. Les més jóvens demostraren que hi ha nivell. I les ‘veteranes’, que la pilota també pot ser una bona opció per a divertir-se, més enllà de la competitivitat.

Les vertaderament competitives són les participants de la pròxima edició de la Lliga Bankia d’Elit de Raspall Femení. Els sis equips van estar presentats en un acte més habitual amb noms com Puchol II, Soro III, Moltó o Ian. Però el públic que omplia l’escala les reconeixia amb ovacions, com si dels millors professionals es tractara.

Estes sí que ratllen alt, com s’ha pogut comprovar en nombroses ocasions. Inclús hi havia campiones d’Europa i medalles de bronze en els mundials, senyal que la pilota femenina valenciana no ha d’envejar res a altres en teoria més consolidades.

Unes quantes d’estes campiones, concretament Noelia, Fanny, Victoria i Joana, compartiren pista amb dues llegendes com Waldo i Moro, en la partida amb la qual culminava la vesprada dins del trinquet i que donava pas al concert del grup Bajoqueta Rock.

Abans hi hagué un concurs de tretes, que va guanyar Ana Puertes. I reconeixements a tres vides dedicades a la pilota, les de Begoña Castillo, Amparo Pascual i Elvira López. Una representació del Levante UD femení i l’atleta Concha Montaner, també participaren en la jornada. Tot això presidit per una dona, Ana Belén Giner, que dirigirà la Federació fins al dilluns.