La jornada de debut en el Campionat d’Europa de pilota a mà no va ser tan fructífera com s’esperava, però tampoc va estar malament. De notable es podria dir perquè es va aconseguir el subcampionat en la modalitat de joc internacional tant en el combinat masculí com en el femení.

Els xics van fregar el títol amb els dits. La fase de classificació la superaren amb autoritat en guanyar per 6-3 a Holanda i per 6-0 a França. En semifinals es va jugar la final anticipada perquè els rivals van ser els altres grans favorits, els belgues, que cediren per un ajustat 6-5.

La possibilitat d’aconseguir el primer or estava cada vegada més a prop. I és que Holanda tornava a ser el rival, ara en la final. Pigat II es va decantar per Puchol II, Pablo, Pere Roc II, Nacho i l’heroi de la semifinal, Genovés II, el millor dels valencians durant tota la jornada. En les partides anteriors també jugaren Santi i Bueno.

La final va començar millor que bé, amb 3-0 per als de Pigat II. Però l’excel·lent reacció dels holandesos i la mala sort, que hi hagué, va abocar als de roig a la medalla d’argent. El regust que es va quedar en l’equip va ser amarg perquè els rivals van tombar dos jocs de val-net amb el marcador en 3-1 i 4-3.

Ja en fred, la decepció es va tornar en confiança. «Els xavals estan bé. La majoria són professionals i saben que estes coses passen, com també saben que este subcampionat ens fica en el camí del títol absolut. Ha sigut un bon dia. No és per a tirar coets perquè volem guanyar a tot, però continuem dependent de nosaltres», explicava Pigat II a este diari.

La figura del dia també va transmet tranquil·litat per al que queda de competició. «Els holandesos han jugat millor que mai. En general estic content amb els meus companys i amb mi perquè crec que hem fet un bon torneig de joc internacional, que se'ns ha escapat per poc. Ara cal seguir sumant i estem convençuts de fer-ho», assenyalava Genovés II a SUPER.

La competició femenina es va completar en una lligueta perquè solament hi havia un grup. Ana Belén, Mónica, Mar i Victòria van guanyar a Itàlia i a Bèlgica/Anglaterra pel mateix resultat de 6-0.

L’última partida del dia les va enfrontar contra les amfitriones, que també havien passat per damunt de les seues rivals. No era una final a l’ús, però ho era. Les holandeses es van imposar per 6-2. El resultat és massa castic per als mèrits fets per les valencianes, que van completar una molt bona actuació.

Hui, walball

Hui es disputa el torneig de one wall, la disciplina del frontó a una sola paret i pilota de frontenis que s’ha rebatejat com a wallbal.

En la categoria masculina la responsabilitat d’aconseguir punts recau en Sacha i Bueno. Esta és la modalitat que més es resisteix als valencians, però això era abans que Sacha es convertira en un especialista a escala internacional. En el Mundial de Colòmbia es va aconseguir la tercera posició per darrere de Mèxic i Argentina. Per tant, hi ha moltes opcions de quedar primers.

Les xiques jugaran dos tornejos, individual i per parelles. En Europa són les vigents campiones i en l'àmbit mundial les terceres per darrere d’Euskadi i Mèxic. Això per equips. La competició mà a mà es va estrenar en el passat Mundial on Ana Belén va ser la millor valenciana.