Justament una setmana després de la magnífica final del Campionat Individual CaixaBank - Trofeu President de la Generalitat en la modalitat d’escala i corda toca reviure sensacions amb la final de raspall. Serà este dissabte al trinquet d’Oliva amb un guió semblant: per un costat, el número u indiscutible, Tonet IV, que defensa el títol aconseguit en les dues darreres temporades, a més amb autoritat. I enfront, un debutant en la final del que hi ha ferma sensació que algun dia serà campió del mà a mà, cas de Salelles II. 

El perfil dels contendents és totalment oposat i això fa que la final siga encara més interessant. Ambdós peguen fort, però carregar per a fer el quinze és la gran especialitat de Tonet IV. Si el del Genovés ha avançat metres per a definir des de la parcel·la on els mitgers acaben, Salelles II ho tindrà pitjor que mal. I si el d’Oliva aconsegueix mantenir lluny al campió, les seues opcions seran majors encara que Tonet IV sempre dispara, com ell diu, «en pena», Això vol dir que la pilotada, potser no acabe en quinze, però també resultarà complicada de restar i probablement li atorgue una segona oportunitat per a disparar.

La velocitat és una altra de les armes que han dut a Tonet IV a convertir-se en el rei del raspall. Les cames li permeten córrer i situar-se en el lloc adequat per a prendre la iniciativa o contrarestar. I sempre, açò és matemàtic, pegant «amb pena» per a l’altre; és una redundància, però la pura realitat.

Salelles II té com a principal opció que és molt bon pilotari. Encara no ha tocat sostre i de tant en tant se li nota que pot i ha de polir coses, però la matèria primera és immillorable. I sobretot és complet. Ací és on té la força. El d’Oliva domina absolutament tots els registres del joc: trau, resta, té un dels millors rebots del raspall, juga d’aire, raspa i també es meneja de manera àgil tot i ser un pilotari gran i corpulent.

Salelles II acumula una nota alta, si no excel·lent, en totes les circumstàncies i aixo li permet tindre recursos, opcions així com acoblar-se a diferents escenaris en una mateixa partida o proposar alternatives si la situació ho requereix.

A més a més, el d’Oliva és un gran especialista del mà a mà. Tonet IV és un cas únic, perquè fins fa dos anys mai havia jugat esta disciplina. Ara bé, quan va decidir entrar, des d’aleshores ha apegat a tots contra la paret. Per part seua, Salelles II té un gran recorregut en les competicions individuals. Evidentment, en les de les categories inferiors, perquè solament acumula vint anys. Però, quan ha tingut l’oportunitat d’enfrontar-se a les figures, des de fa dos anys, ha deixat clar que perfectament pot ser un aspirant. 

En les campanyes dels anys 2020 i 2021, ja inscrit en el quadre dels setze participants, ha arribat a ser semifinalista. I no va arribar a la final per culpa del mateix: efectivament, Tonet IV, que es va proclamar campió. 

El trinquet d'Oliva

Ara és qüestió d’esperar esdeveniments. Es diu que el trinquet d’Oliva resulta favorable als interessos de Salelles II i en veritat és un recinte on pot jugar amb els ulls tancats, en el qual té mesurats els espais i les forces per a trobar llotgeta i galeria i que a més té unes dimensions, molt generoses, que mitigarien un poc l’espenta de Tonet IV. Però, el campió juga bé i és perillós on siga, també a territori hostil.

El millor és esperar i veure la final, comprovar a qui li entra millor la pilota en la mà i a qui li diu més quan siga capritxosa i vulga caure de dalt. Gestionar la calor i l’esforç serà un altre punt important per a decidir si hui és un altre dia de la marmota o el de la nova revolució.