CICLISMO

Mor amb 109 anys el ciclista dels rècords centenaris

El francés Robert Marchand seguia batent rècords després de complir un segle de vida

Robert Marchand

Robert Marchand / Reuters

El francés Robert Marchand, considerat el ciclista més veterà del món després d'haver establit diversos rècords com a centenari, va morir en la nit del divendres al dissabte als 109 anys, en la ciutat de Mitry-Mory de la regió de París.

L'alcaldessa de Mitry-Mory, Charlotte Blandiot-Faride, va lamentar este matí en declaracions a Le Parisien la desaparició d'un home del que va dir que "era la imatge de la nostra ciutat", a la qual hi havia llegat diferents objectes, inclosa una bicicleta, que es presenten en una exposició permanent en un gimnàs.

Marchand s'havia retirat del ciclisme al gener de 2018 amb 106 anys aconsellat pels metges, que temien per la seua salut ja que la seua tensió a voltes se li disparava quan seguia pujant-se a la bicicleta.

Abans d'això, havia establit successivament els rècords de l'hora per a majors de 100 i 105 anys, categories creades expressament per a ell.

Al gener de 2017, va aconseguir una marca de 22,547 quilòmetres recorreguts en 60 minuts en el velòdrom de Saint Quentin en Yvelines, un esdeveniment retransmès en directe per diverses televisions.

A Marchand se li coneixia pel seu bon humor i per la seua modèstia malgrat l'admiració que despertava. Deia que amb els seus rècords no volia que li'l considerara un campió, sinó simplement demostrar que amb més de 100 anys es pot seguir fent coses. Animava als majors al fet que continuaren actius amb l'activitat que fora, muntant amb bicicleta o caminant.

Havia nascut a Amiens el 26 de novembre de 1911 i deia acordar-se com, quan era un xiquet xicotet durant la Primera Guerra Mundial, les tropes alemanyes havien ocupat la seua ciutat natal en l'estiu de 1914 i com quatre anys després, l'11 de novembre de 1918, les campanes de les esglésies van anunciar l'armistici que va significar la victòria francesa.

De jove va ser gimnasta d'alt nivell i bomber en el París dels anys 1930. Militant comunista, i actiu en la Resistència als nazis durant la Segona Guerra Mundial, se'n va anar de França i es va instal·lar a Veneçuela, on va treballar en la canya de sucre durant huit anys.

Després també va estar al Canadà com a llenyataire abans de tornar a França, on va exercir diversos oficis, com a hortolà, venedor de sabates o negociante de vins.

Ja jubilat, va redescobrir el gust per la bicicleta. Havia abandonat eixe esport acomplexat perquè li havien dit que tan baix com era (mesurava 1,58 metres) mai arribaria lluny.També et pot interessar:

La Costa Blanca, seu dels Campionats d'Espanya en Ruta en 2021