Si bé els orígens de la Lliga estan en el Campionat Nacional d’escala i corda, que data de 1952, el renaixement i consolidació de la màxima competició per equips d’esta modalitat va tindre lloc en 1992. El passat diumenge es va tancar l’edició número vint-i-set. I tenint en compte que la majoria de formacions són trios, el nombre de campions es redueix a solament trenta-nou.

Carlos ha sigut l’últim que ha ingressat en tan exclusiu club i solament ha necessitat una final per a ser admés en ell. Això sí, el de Genovés ha hagut de veure en unes quantes edicions com es quedava a les portes de la partida definitiva.

Com que és un membre nou, ocupa el primer escaló, en el qual estan els pilotaris que han aconseguit un títol. No és poca cosa. Sorprendria la quantitat de jugadors de qualitat, considerats primeres figures, que s’han retirat sense gaudir de tan gran honor.

Pel que fa a la nòmina actual, la resta de jugadors que han alçat el trofeu en una ocasió són Soro III, Puchol II, Pere, Santi, Fageca, Javi, Nacho i Héctor. I entre els retirats, els guanyadors són Xatet I, Oltra, Perele, Perele II, Serrano, Muedra, Ribera II, Melchor i Herrera.

Pere Roc II, escaleter de l’equip de Benidorm, defenia el títol i des del diumenge acumula dos. Ha pujat, per tant, al següent escaló. Amb solament vint-i-quatre anys. L’esquerrà s’ha situat a l’altura de Monrabal, Miguel i Félix, pel que fa als pilotaris en actiu. La resta de bi-campions són Canari de Rafelbunyol, Héctor II, Núñez, Dani, Oñate, Pigat III i Pepet.

Falta Jesús, el mitger de l’equip campió. El de Silla no solament ha aconseguit reivindicar-se després d’un temps sense tindre el protagonisme que haguera volgut. A més ha sumat el tercer entorxat, que ja són paraules majors. Ara es troba al costat de Genovés II i Salva. Són tres veterans que encara aspiren a sumar alguna lliga més. I juntament amb ells, Sarasol I, Pigat II, Mezquita i Tato, components del saló de la fama des que es retiraren.

En el cim es troben els quatre vegades campions, tots ells retirats. Es tracta de tres llegendes de la pilota com Álvaro, Sarasol II i Tino. És un trio que arrasaria en l’actualitat.

Pel que fa al Campionat Nacional, esta competició no estava organitzada amb el rigor de la Lliga i el seu format variava depenent de les temporades. A més hi hagué anys que no es va disputar. Però també va reunir als millors de diferents èpoques.

Alguns dels vencedors van ser il·lustres com El Rovellet, Eusebio, Xatet, Ferrer II, Roget, Gat I, Soro I, Xato de Museros, Ruiz, Antoniet, Fredi o Llopis. És solament una xicoteta mostra. Hi hagué molts més. I, naturalment, el més gran, El Genovés, amb huit títols.