Màxim nivell
Màxim nivell

Les mil trucades a la RFEF el dia que tanca el mercat de fitxatges i les 1,3 milions de llicències que validaran aquest any

Scroll down.
  • Text: Alberto Gómez
  • 31 agost 2023

El Departament de Llicències de la Reial Federació Espanyola de Futbol viu la jornada més intensa de l'any l'1 de setembre agilitzant les peticions dels clubs espanyols professionals

A la primera Reial Federació Espanyola de Futbol, les llicències de tots els futbolistes d'Espanya es feien en una cartolina, a mà, i es guardaven en uns fitxers de ferro. Posteriorment va començar la digitalització -al llarg de la dècada dels 80- i actualment tot el procés es desenvolupa 100% en línia i en temps real gràcies a les implementacions que va realitzar el 2018 la nova directiva de la RFEF. La Federació espanyola és puntera al món en aquest tipus de processos havent-se reestructurat en l'esmentat 2018 el Departament de Llicències que té en l'1 de setembre, dia del tancament del mercat de fitxatges i traspassos, una intensa jornada amb un volum ingent de tasques. Perquè aquest departament no només realitza les llicències de tot futbolista que militi en un club de categoria nacional, sinó que també fa de assessoria i consultoria cap a clubs i jugadors per concloure amb èxit qualsevol tipus de moviment en què estigui involucrat un equip espanyol, així com revisa cadascun dels passos que es donen en aquest procés. Tota autorització i llicència passa per la RFEF i aquest 1 de setembre, les necessitats -i les presses- es multipliquen.

L'últim dia de mercat en el futbol professional espanyol, l'1 de setembre, un treballador del Departament de Llicències sol atendre unes 150 trucades telefòniques. Prop de mil trucades i centenars de correus electrònics sumant les peticions que reben, en total, les onze persones que conformen aquesta àrea, la qual depèn directament del Departament de Competició de la RFEF. Aquest Departament de Llicències va ser reformat sota l'esperit de modernitzar la Federació i ser avantguarda dins del món del futbol. Entre els primers passos que es van fer, per exemple, hi va haver eliminar el fax per donar pas a la digitalització total en cada procés, va agilitzar els processos, es va eliminar el paper i tot es va emmarcar amb vocació de servei a clubs i jugadors i sempre amb l'estreta col·laboració dels socis, les federacions territorials, els qui tramiten la immensa majoria de les llicències fora del futbol professional.

A l'esmentat futbol professional -de Primera i Segona Divisió-, el període d'inscripció va començar l'1 de juliol (quan s'obre la nova temporada) i, a partir d'aquí, es van tramitant les llicències i els diferents tipus d'autoritzacions que hi ha, tant si arriba un jugador a Espanya com si se'n va, fins arribar al dia assenyalat en vermell: l'1 de setembre a les 23:59:59.

Encara que com a Reial Federació Espanyola de Futbol, la seva tasca s'estén a tot el futbol del país i es tramiten totes les llicències de categoria nacional de futbol professional i aficionat (el període d'inscripció de les quals sol abastar gairebé tot l'any) -masculí, femení i de menors-, a més de futbol sala i futbol platja. També fan assessorament cap a la lliga que ho sol·liciti i als seus clubs (inquietuds reglamentàries, quin tipus de documentació, autorització…) i aquestes consultes es poden dur a terme via correu electrònic, telefònicament o mitjançant el sistema informàtic. A tot això cal afegir l'esmentada labor de les federacions territorials, que tramiten les llicències de la seva competència i el futbol base.


Com es fitxa un jugador d'una lliga estrangera

Segurament, una de les feines més 'mediàtiques' que realitza aquest Departament de Llicències sigui fer efectiu un fitxatge procedent d'una lliga estrangera, com ha pogut ser el cas aquest any de Jude Bellingham. En aquest cas, quan un jugador està registrat en una associació internacional, necessita el certificat internacional de transferència, l'anomenat ‘transfer’. Els encarregats de demanar-ho són la RFEF i solen ser procediments llargs:

Els traspassos de futbolistes que procedeixen d'un equip estranger es gestionen a través del sistema FIFA TMS, on hi ha totes les federacions i clubs connectats per fer aquestes peticions, tant de jugadors professionals com aficionats. Pot arribar lliure, cedit o traspassat i el club ha d'indicar a la RFEF per quin motiu ve (amb el document respectiu). Ha de carregar el contracte amb el seu nou club i la prova d'identitats.

A Espanya, pel que fa a les contractacions internacionals que realitza un club de Primera o Segona Divisió, una vegada que tot està carregat al FIFA TMS, a la RFEF se supervisa cadascun dels passos i si perceben alguna incidència es posen en contacte amb el club espanyol per resoldre'l; si tot està bé, se sol·licita el traspàs a la federació homòloga estrangera i s'atorgarà el certificat internacional de transferència. Un cop es doni aquesta situació, la RFEF es posa en contacte amb LaLiga per indicar-li que tot està ok i, a partir d'aquí, LaLiga fa el visat corresponent i el retornen a la RFEF perquè la Federació revisi que aquesta llicència és correcta i lliuri la llicència definitiva. Sota el reglament, l'única responsable de poder atorgar aquesta llicència és la RFEF, per la qual cosa comprova tots i cadascun dels detalls d'un moviment.

Aquest any es tramitaran prop d'1,3 milions de llicències

En total, l'any passat, entre la RFEF i les federacions territorials es van tramitar prop de 1.250.000 llicències, i aquest any s'espera que siguin gairebé 1,3 milions gràcies a l'augment de nens i nenes que juguen a futbol a Espanya. Juliol i agost és un període de molta activitat a la RFEF, encara que afortunadament l'equip del Departament de Llicències arriba a aquestes dates amb les piles carregades perquè al juny és quan se'n van normalment de vacances.

Especialment concentrats han d’estar aquest 1 de setembre perquè, com indiquen dins del departament, “el volum de treball és brutal, per correu electrònic, telèfon… A partir de les dotze de la nit ja està tancat el mercat i hem de ser àgils per tancar-ho tot a temps”. Per això, el departament està format per gent molt professional i acostumada a treballar al límit i amb molta pressió. Fins a la data no han tingut cap incidència per part de la RFEF i sempre ho han gestionat tot amb molt de tacte.

Amb milers de llicències tramitades darrere seu, cada treballador d'aquest Departament de Llicències de la RFEF ha hagut de comprendre molt bé els reglaments FIFA i els propis de la RFEF abans de formar part d'aquest grup. La soltesa per desenvolupar-se en diferents plataformes i ser àgils en cada procés -en alguna ocasió han hagut de tramitar una llicència a les 23:55h de l'1 de setembre- són altres característiques que defineixen aquest selecte equip, format per onze 'jugadors' que a l’estiu es converteixen en els protagonistes desconeguts que hi ha darrere de cada fitxatge.