Más allá del terreno de juego.
Més enllà del terreny de joc

L'abraçada de Ferran Torres a Álex o el partit de futbol que no es va veure durant l'Espanya – Geòrgia

Scroll down.
  • Text: Alberto Gómez
  • 23 novembre 2023

La Reial Federació Espanyola de Futbol, en cada partit de la Selecció, realitza diferents accions socials i integradores que fomenten un futbol inclusiu

“Molt feliç! Molt feliç! Molt feliç!”. La indescriptible sensació d'aquesta voluntària amb síndrome de Down en el recent Espanya – Geòrgia deixava en un segon pla el resultat del partit o la classificació com a cap de sèrie de la Selecció espanyola a l'Euro 2024. També la cara d'Álex -encarregat del material, amb autisme, de la selecció masculina Sub-21-, quan en acabar el partit Ferran Torres hi va anar per fer-li una sentida abraçada. A la grada -a l'anomenada Llotja 0- el futbol també lliurava un altre duel contra el ‘bullying’ mentre a la zona de premsa Miguel i Emilio narraven el xoc per a persones cegues amb una descripció que emocionava els seus oients, majoritàriament afiliats a l'ONCE. Tots aquests altres partits de futbol, paral·lels al dels jugadors de Luis de la Fuente, han convertit la RFEF en referent en accions socials que són recolzats per la UEFA cap a un futbol inclusiu.

Cada partit de la Selecció espanyola absoluta -masculina i femenina- es converteix en una oportunitat per a la Reial Federació Espanyola de Futbol de marcar vitalment centenars de persones. I no només pels gols, passades o parades que puguin veure o escoltar a l'estadi, sinó per la inoblidable jornada que experimenten. A través del Departament d'Igualtat, Responsabilitat Social i Sostenibilitat, la RFEF planifica accions que es tradueixen en somriures, emocions, llàgrimes i, en definitiva, felicitat. Socialment, aquestes accions serveixen de cola integradora i una potent eina social perquè col·lectius especialment vulnerables puguin portar una vida millor. Cada partit a Espanya de la Selecció -masculina i femenina-, la RFEF aspira a posar el seu gra de sorra per fer una societat millor (al marge del que passi a la gespa).

En aquest context, l'Espanya – Geòrgia que es va disputar diumenge passat a Valladolid va ser exemple d'aquesta maquinària social que s'activa a la Ciutat del Futbol de Las Rozas abans que l'àrbitre xiuli l'inici del xoc. La RFEF, a més de facilitar a l’staff tècnic i jugadors totes les comoditats pertinents a Valladolid perquè aconseguissin la victòria per 3-1, també va dirigir la seva atenció a altres partits i lluites que està decidida a guanyar.

La mitja hora entre la presó de Dueñas i el José Zorrilla

La presó de Dueñas és una presó ubicada a Palència, a 30 minuts amb cotxe de l'estadi José Zorrilla, on les estrelles d'Espanya van jugar davant de Geòrgia. Abans del partit, fins allà es van desplaçar dues llegendes de la Selecció espanyola com Quique Estebaranz i Juan Carlos per fer una xerrada motivacional als presos dins de l'acord de la RFEF amb Institucions Penitenciàries. Aquesta aposta social de la RFEF motiva i il·lusiona els presos, als quals s'orienta cap a un futur de convivència en societat.

El vincle amb Institucions Penitenciàries està reforçat amb diferents cursos d'entrenadors i arbitratges per tenir en el futur una opció laboral més. Encara que el 'projecte estrella' en aquest àmbit és el Torneig Intercentres Penitenciaris -en què participen 33 presons i un miler de presos-, i se’n celebra la final a la Ciutat del Futbol de Las Rozas. La companyonia, la solidaritat, el respecte, el sacrifici... La gran varietat de valors positius que emana aquest torneig amb dotze anys de vida és la clau del seu èxit.


El missatge invisible de la lona del centre del camp

La Fundació ONCE és una de les millors aliades de la RFEF per impulsar missions tan enriquidores com ser un dels protagonistes d'un partit de la Selecció espanyola portant la lona del centre del camp abans i durant el descans del partit. Són 25 persones les encarregades de portar la tela i el seu missatge -darrere d'aquest cartell- amaga la satisfacció personal de cadascun d'aquests voluntaris. Com mostra aquest Molt feliç! Molt feliç! Molt feliç!, d'una d'aquestes voluntàries amb què s'obre aquest article.

Voluntaris amb una discapacitat aplaudint al José Zorrilla
Voluntaris amb una discapacitat aplaudint al José Zorrilla - (RFEF)
Voluntaris amb una discapacitat i la lona del centre del camp - (RFEF)
Voluntaris amb una discapacitat i la lona del centre del camp - (RFEF)
Voluntaris amb una discapacitat retirant la lona del centre del camp
Voluntaris amb una discapacitat retirant la lona del centre del camp - (RFEF)

Per la megafonia de l'estadi s’esmenten els aficionats del grup de voluntaris amb algun tipus de discapacitat que està fent aquesta tasca, a la qual cosa el públic respon amb una sonora ovació que mai no oblidarà cadascun dels protagonistes. Aquest reconeixement és el veritable missatge i funció de la lona, més enllà del missatge escrit.

El treball d'Álex i Bryan dins de la Selecció

Dins aquest compromís per la integració de la RFEF hi ha la incorporació a l'staff de la Selecció femenina d'un membre amb discapacitat intel·lectual, Bryan, i Álex, autista, que actualment forma part de l'equip d’encarregats de material de la selecció masculina Sub-21. Álex va començar a la Selecció masculina Sub-17 i està en procés de pujar a l'absoluta. Diumenge, a Valladolid, va fer un pas més en aquest aprenentatge i s’hi va acostar per veure com seran els partits en què hagi de treballar.

A Bryan i a Álex els coneixen totes les jugadores i jugadors i prova d'això va ser quan Ferran Torres, al final del partit, va veure Álex. Es va dirigir cap a ell, li va fer una abraçada i li va demanar que l'acompanyés per donar-li una samarreta… La cara d'Àlex va ser un dels gols del partit per al Departament d'Igualtat, Responsabilitat Social i Sostenibilitat de la RFEF.

A més de millorar la qualitat de vida individual d'Álex i Bryan, l'objectiu de la RFEF amb aquest projecte és enviar un missatge integrador a la societat espanyola i, particularment, d'optimisme i esperança a persones amb algun tipus de discapacitat.

Una llotja plena de personalitats i sense ‘bullying’

A més de la llotja presidencial, a cada partit de la Selecció dins d'Espanya hi ha una “Llotja 0” que visibilitza un col·lectiu vulnerable. Potser l'impacte mediàtic més gran en aquest sentit és la celebració d'un gol amb Morata i Carvajal posant-se uns cascos per visibilitzar l'autisme.


Diumenge passat, al José Zorrilla, hi va haver ‘Llotja 0' contra el bullying. Els alumnes del col·legi Virgen Niña de Valladolid, que té en marxa el programa de prevenció de l'assetjament escolar TEI (tutors entre iguals); joves autistes (un dels col·lectius que més bullying’ pateix, fins al 71% dels autistes); i l'‘influencer’ Chiqui Ibai, que va voler donar suport a aquesta causa, van ser les personalitats d'aquesta llotja.

La indescriptible narració de la Selecció per a persones cegues

Un aficionat del Deportivo de la Corunya va saber fa temps que els seus ulls s’anirien apagant a poc a poc. D'entre totes les coses que trobaria a faltar, una era el futbol i el seu Dépor, així que va idear una app que l'ajudés a sentir i viure el futbol com sempre, amb una narració més detallista i descriptiva que mai: una narració per a persones cegues. Aquesta idea va arribar a la RFEF, que va acordar amb aquest fan oferir-la i desenvolupar-la des de la Federació. No hi ha publicitat, ni comentaris ni distraccions que no siguin les del joc en les emissions de l'app 'Narració per a cecs RFEF'.

Narració de partits per a persones cegues
Narració de partits per a persones cegues - (RFEF)
Una persona cega escoltant el partit de la Selecció en l'estadi
Una persona cega escoltant el partit de la Selecció en l'estadi - (RFEF)

El sistema es va estrenar el 2022 a La Rosaleda de Màlaga amb la Selecció masculina i el mes de setembre passat amb la Selecció femenina. L'objectiu és que es converteixi en un mitjà més i, en definitiva, en una eina per continuar trencant barreres i fer del futbol un espai integrador per a tothom.

En el passat Espanya – Geòrgia, Miguel i Emilio (cec de naixement) van proporcionar una narració que va fer les delícies dels oients transmetent una emoció nova per als qui se'ls ha obert aquesta possibilitat.

La UEFA, que ha donat suport a determinades accions socials, ratifica la tasca de la RFEF en la seva política de responsabilitat social, a la qual es considera una abanderada dins del futbol mundial per la seva projecció i execució d'accions com les viscudes a Valladolid al voltant de l'Espanya – Geòrgia.