Màxim nivell.
Màxim nivell

Per què aquest any pot ser el més golejador a la història de la Primera divisió de futbol sala (i el més fàcil de veure)

Scroll down.
  • Text: Manu Nieto
  • 07 setembre 2023

La temporada de Primera divisió de futbol sala acaba de començar amb la premissa de protegir el gol i la facilitat de veure-la a través de l'acord aconseguit amb Teledeporte i Feftv.com

L'espectacularitat del futbol sala en la seva màxima esplendor i més fàcil que mai de seguir. “No hi ha hagut una jornada amb tants gols en molt de temps i això és bo per a tots: clubs, RFEF, televisió…”. Javi Lorente és el director de l’acabada d’estrenar Primera Divisió masculina de futbol sala de la RFEF i ha vist com els 63 gols en els vuit partits de la primera jornada de lliga conviden a pensar que l'espectador que vegi un partit de futsal -per la tele o al pavelló- gaudirà. I ho podrà fer a la televisió perquè l'actual directiva de la Federació espanyola ha apostat perquè cada setmana es retransmeti un partit en directe per Teledeporte. A més a més, la resta de la jornada i de gols es podran seguir també en viu a través de Feftv.com. La millor temporada de futbol sala acaba de començar… i és que aquesta no serà una més.


“Aquesta ha estat la primera jornada i estem molt il·lusionats per la gran quantitat de gols que hi ha hagut. Recentment vam mantenir unes reunions amb àrbitres i entrenadors de Primera i Segona en què, a través de vídeos i jugades, vam voler transmetre'ls que calia aplicar el reglament amb contundència perquè si no perdríem l'espectacularitat del nostre esport, perdríem gols. Per exemple, certes empentes i agafades havien de ser castigades perquè se sàpiga que no quedaran impunes; així com determinades protestes des de la banqueta que no s'havien de consentir. En definitiva, els vam convidar a tots a complir amb el reglament pel bé del futbol sala i per protegir el gol. Casualitat o no, hem tingut una primera jornada amb uns marcadors plens de gols”, reconeix Lorente.

Resultats de la jornada 1 de Primera divisió de futbol sala

Resultados de la jornada 1 de Primera división de fútbol sala - (RFEF)

L'objectiu no és cap altre que gaudir de “partits més emocionants i menys duradors, que tot es concentri per tenir el millor producte possible per atraure el públic”, explica el director tant de Primera com de Segona divisió de futbol sala, que està molt satisfet que en els tres propers anys -“normalment els divendres a les 21:00 hores”-, s'emeti un partit en directe de futbol sala i es continuï amb èxit la feina que va començar el 2018, quan l'actual directiva de la Federació espanyola de futbol va aterrar a Las Rozas amb José Miguel Monje com a president del Comitè Nacional de Futbol Sala i principal responsable d'aquest recolzament. A més, l'acord de la RFEF i la televisió és amb tots els clubs i saben que, almenys, un cop per temporada se'ls retransmetrà a casa seva i en directe, amb els beneficis amb vista a patrocinadors que això reporta. A això cal afegir-hi que els play-offs pel títol també tindran cabuda a la televisió pública.

Molta més facilitat per veure i seguir el futbol sala a Espanya perquè també, per primera vegada, es podrà seguir la resta de la jornada de Primera divisió –masculina i femenina– en viu per Feftv.com (al costat de resums i tots els partits complets a la carta), “i s'està treballant perquè certes cadenes autonòmiques interessades comprin el senyal per retransmetre el seu equip”, assegura l'exinternacional espanyol i guanyador de tres Copes d'Europa de clubs, que afegeix que “hi ha més acords en camí que ja estan aprovats i que en breu es faran realitat, com un programa a Teledeporte els dilluns de futbol sala masculí i femení -15 minuts per a dones i 15 més per a homes- i altres accions importants a través de les xarxes socials”.


Les ajudes als clubs de la RFEF amb 'Avanza 27'

L'aposta per Teledeporte i el partit en obert ha vingut directament d'una partida de la RFEF, a la qual cal afegir la que directament atorga als clubs mitjançant el 'Programa Avanza 27', pel qual es repartiran anualment -durant les tres properes campanyes- 160.000 euros a cada club de Primera divisió masculina (100.000 en drets audiovisuals i 60.000 en ajuda directa des de la Federació) i 60.000 euros a cada club de Segona divisió masculina (30.000 euros en drets audiovisuals més 30.000 en ajudes). Aquesta injecció des de la Ciutat del Futbol de Las Rozas suposa el doble d'ajuts que rebia fins ara un club de Primera i triplica el que en percebia un de Segona.

Tots aquests moviments i apostes des de la Federació han aconseguit una resposta unànime i positiva de clubs, entrenadors i directius. Tots estan per anar en aquesta direcció”, ressalta Lorente pel que fa a les propostes o suggeriments realitzats a cada protagonista del futbol sala, “saben que hem d'anar tots a una. La veritat és que tots estem molt il·lusionats”.



Les noves estrelles de Primera divisió

El format continua sent el mateix -amb els vuit primers jugant play-offs i els dos últims baixant-, però la nova estratègia proposada des de la RFEF i l'impacte d'una visibilitat més gran ja ha provocat, d'inici, que per primera vegada en la història una estrella del futsal, un internacional rus, hagi decidit abandonar la seva prestigiosa competició per apostar per la Primera divisió espanyola. Niyazov, futbolista d'ElPozo Múrcia Costa Cálida, no va defraudar i en aquesta primera jornada va anotar dos gols en el seu debut.

No és l'única estrella a aterrar aquest any des de l'estranger: el portuguès Erick i (el retorn de) l’internacional espanyol Álex Yepes (Barça), el finlandès Korpela (Movistar Inter), l'iranià Salar Aghapour (farà gran parella amb el també iranià Tayebi al Mallorca Palma Futsal) o els fitxatges del Còrdova, els paraguaians Mareco i Báez o l'ucraïnès Mykytiuk.

Ajuts de la RFEF al futbol sala:

  • Pla Avanza 27: 160.000 euros a cada club de Primera i de 60.000 euros a cada club de Segona.
  • Premis econòmics per als clubs participants (i segons quedin classificats) en els tornejos següents: Supercopa d'Espanya Masculina, Supercopa d'Espanya Femenina, Copa del Rei, Copa de la Reina, Copa d'Espanya i Copa d'Espanya Juvenil.
  • Vertebració i Foment: més de 400.000 euros anuals per a futbol sala femení.
  • Cost d'emetre futbol sala a Teledeporte.
  • Material Esportiu: s'aporten 10 pilotes per a tots els clubs de cada categoria per a cada competició i, durant la pandèmia, també es va incloure una ajuda per realitzar tests de còvid necessaris per a tota la plantilla i cos tècnic.
  • Al marge dels esmentats, també s'han millorat altres ajuts ja existents, duplicant-se o triplicant-se'n el valor, com en el cas dels ajuts per a desplaçaments extrapeninsulars o per desplaçament i allotjament.

Per concretar aquesta aposta pel futbol sala i, en particular, per la renascuda Primera divisió, la RFEF ha treballat amb una filosofia en tres direccions juntament amb tots els clubs que estan implicats en aquesta renovació: impuls del futbol sala femení, enfortiment de tornejos i competicions organitzades per la RFEF i increment de les ajudes.

Després del futbol i del bàsquet, el futbol sala és l'esport per equips que acumula un nombre més alt de fitxes federatives al nostre país –més de 100.000 llicències– i aquesta estratègia pretén elevar tota aquesta passió cap a la cúspide… a base de gols i un espectacle únic.