Máximo nivel.
Més enllà del terreny de joc

Missatge per a tothom que jugui a futbol: així és el projecte de la RFEF per canviar el concepte de futbolista a Espanya

Scroll down.
  • Text: Alberto Gómez
  • 27 juliol 2023

'Somos +' neix com a necessitat de registrar tots els practicants al futbol d'Espanya, independentment de la seva competició, i donar un valor afegit a les seves respectives lligues o tornejos

Són tots els que hi ha, però no hi són tots els que són. Quan la Reial Federació Espanyola de Futbol ha d'indicar a la UEFA dades sobre persones que juguen a futbol al nostre país, la RFEF assenyala futbolistes registrats i federats, però aquesta és només una part de la realitat futbolística nacional, per això l'actual Junta Directiva va decidir crear un programa específic -dins el seu Pla Estratègic- anomenat 'Somos +', perquè som més que els 1,2 milions de futbolistes espanyols que diuen les dades i les llicències. En realitat som més de 2,2 milions de persones. Segur que tu o alguna amiga, amic o familiar juga en un campionat municipal, una lliga privada o d'empresa… Tothom que vulgui ara pot estar sota el paraigua de la RFEF i que la seva competició es converteixi en oficial i es beneficiï del que comporta portar el segell de la Federació, com passa en la gran majoria de països europeus.

“La Llei de l'Esport de 2022 estableix que qualsevol organització -pública o privada- ha de tenir una assegurança d'activitat per als practicants i nosaltres posem a la vostra disposició la nostra pòlissa. També oferim una eina tecnològica que fa la vida més fàcil a totes aquestes empreses que no tenen un programari per portar en temps real calendaris, àrbitres, actes, estadístiques, golejadors… Els donem la possibilitat de generar competicions entre equips de diferents autonomies o un campionat nacional, una selecció nacional -per exemple, de campions locals-”, explica Eduardo Jiménez, responsable de Somos+, el qual també indica el paper clau que juga en aquest programa l’esport inclusiu (i que es detalla més avall).

Jiménez deixa clar que aquest projecte està “per sumar, no per substituir res ni ningú. Per això segurament cal fer acords específics amb molts tornejos perquè cadascú tindrà necessitats concretes i diferents. Volem que la gent que fa temps que està darrere una lliga o torneig se senti important i recolzat. L'objectiu final de Somos+ és que tota persona que practiqui futbol a Espanya estigui registrada i se li puguin cobrir les necessitats que tingui.

Jugadores del Levante mirando la final desde el banquillo - (RFEF)

La RFEF, per complir aquesta missió va incorporar recentment Jiménez (després de 24 anys a la RFFM) i tant el president, Luis Rubiales, com el secretari general, Andreu Camps, estan posant especial atenció personal a desenvolupar aquest projecte estratègic perquè el benefici va directe al futbolista espanyol 'invisible', aquell que juga a futbol però que no apareix a la televisió ni té fitxa federativa. Per a Somos+ i la RFEF, futbolista és qui juga a futbol, sense importar la competició o si és professional o no.


En aquesta filosofia de recolzar i donar suport al futbol i al futbolista, la RFEF vol oferir a tothom que s'adhereixi a Somos+ la possibilitat de formació d'entrenadors, àrbitres i organitzadors per potenciar, millorar i desenvolupar la seva competició. És una proposta per professionalitzar al màxim cada aresta de qualsevol torneig i generar un producte nacional, una mica més enllà de la competició local. Amb tota aquesta supervisió i garantia, la competició que s'adhereixi a Somos+ es convertiria en una competició oficial.

¿Per què Somos +? Perquè un futbolista -ja sigui professional o amateur- es pot trobar en diferents competicions com:

  • Lligues privades.

  • Tornejos interns d’empreses.

  • Tornejos d’interempreses.

  • Lligues municipals.

  • Tornejos de futbol inclusiu.

  • Lligues de veterans i de futbol caminant (amb regles específiques).

  • Lligues de cossos de seguretat de l'estat -Policia, Bombers i Guàrdia Civil-.

  • Lligues universitàries (són competicions que s'han de regir encara que siguin oficials perquè el CSD ho delega a les Federacions Territorials o comunitats).

  • Campus de clubs, futbolistes professionals i institucions.

  • efútbol (el departament de màrqueting està fomentant diferents competicions, com un de seleccions territorials per Nadal).

Esport inclusiu i la creació del futbol de cadira de rodes

A més de tot el que hem descrit anteriorment, la Llei de l'Esport de 2022 obliga que tot esport inclusiu -practicat per una persona amb algun tipus de discapacitat- es desenvolupi sota el paraigua de la federació corresponent. De manera que des de la Ciudad del Fútbol de Las Rozas s'està realitzant la captació pertinent per impulsar tot el que es pugui cada modalitat, a més d'altres moviments com l'aprovació per crear el futbol de cadira de rodes i fomentar aquesta disciplina per organitzar un campionat d'Espanya i una Selecció. Una cosa inexistent fins ara.

Llei de l'Esport de 2022 sobre les persones amb discapacitat

Les federacions esportives espanyoles procuraran l'efectiva integració en aquelles de les modalitats esportives incloses en les federacions esportives per a persones amb discapacitat, que es plasmarà a través d'un acord que haurà de ser ratificat per les assemblees generals de les federacions d'origen i destinació.

En tant no es produeixi la integració prevista en el paràgraf anterior, les federacions espanyoles d'esports per a persones amb discapacitat desenvoluparan les modalitats i especialitats esportives que estiguin contemplades en els seus estatuts, amb independència que puguin establir sistemes de reconeixement mutu de llicències amb la resta de federacions esportives.

“A molts països de l'entorn d'Europa no es concep que una persona jugui a futbol i no estigui registrada. Com a país, a Espanya tenim aquesta debilitat que no podem demostrar que som els primers o els segons en nombre de practicants europeus”, comenta Eduardo Jiménez, que avança que es farà “una promoció a través de les Federacions territorials, juntament amb els seus tècnics de la RFEF, per informar i explicar els beneficis d'inscriure's a Somos+. En moltes situacions seran acords molt concrets perquè tenen els seus propis programes o contractes –per exemple, amb les assegurances–, però amb tots es buscarà un nexe d'unió per col·laborar i sumar, mai restar. Ja sigui en material de màrqueting, accés a les nostres marques esportives i els preus...”.

Futbolistes practicant el futbol caminant a Ceuta.
Futbolistes practicant el futbol caminant a Ceuta - (RFEF)
Futbolistas practicando el fútbol andando, donde la edad no es una excusa para no jugar.
Futbolistes practicant el futbol caminant, on l'edat no és una excusa per a no jugar - (RFEF)
El fútbol en las escuelas deportivas.
El futbol a les escoles esportives - (RFEF)
Dos jugadoras de fútbol sala universitario.
Dues jugadores de futbol sala universitari - (RFEF)
Bomberos futbolistas o futbolistas bomberos.
Bombers futbolistes o futbolistes bombers - (RFEF)

“Preguntarem als organitzadors de cada torneig què troben a faltar o a què vol accedir però no per falta de recursos. I, a més d'això, possibilitarem l'accés i la generació de competicions nacionals -cosa a l'abast de la RFEF-, posar en valor el seu producte i establir el segell i la garantia de la RFEF”, conclou Eduardo Jiménez.

El futbol és un esport d'equip i aquest projecte pretén unir tot un país en benefici de tota la societat d'una manera transversal... perquè junts som més.

Per sumar-se a Somos+, qualsevol ajuntament, patronat municipal, organisme o entitat privada pot escriure a somosmas@rfef.es.