És inqüestionable que Soro III i Moltó són els números un de la pilota professional. Ambdós es proclamaren campions individuals de les seues disciplines i posteriorment han mantingut la condició de dominadors tant en les competicions oficials i trofeus com en les partides del dia a dia. La Federació de Pilota Valenciana també els ha assenyalat com els millors del passat exercici 2015-16 i, en la commemoració del Dia de la Pilota, seran guardonats amb el premi de ‘Millor jugador’ d’escala i corda i raspall respectivament.

La supremacia de Soro III ve de lluny. El de Massamagrell li va arrabassar el ceptre a Álvaro i el manté des de fa anys tot i la forta oposició de pilotaris de gran entitat com el mateix campió de Faura, Genovés II o Puchol II. L’hegemonia de Moltó és més recent; també és prou més jove que Soro III. El de Barxeta ha sigut successor d’una altra llegenda, Waldo, i des de fa un any s’ha convertit en el gran exponent de la raspada. En el seu cas, la diferència amb els perseguidors és majors.

Els dos rebran el guardó l'11 de setembre en el consistori de la ciutat de València. Pot ser que de mans, del president de la Generalitat, de l’alcalde del Cap i Casal, o d’un altre gran càrrec. Encara no s’han fet públics els noms dels polítics que acudiran a tan significativa festa de la pilota, però sol ser un dia amb ampla representació institucional. Fora, en la Plaça de l’Ajuntament, les partides en distintes modalitats es succeiran des de bon matí.

El Dia de la Pilota compleix les bodes de plata. En un principi va néixer com un esdeveniment reivindicatiu i amb el pas del temps s’ha convertit en una festa que reuneix a tots els estaments d’un esport que a més és una senya d’identitat d’un poble. En eixa festa també es reconeix públicament el treball de persones i entitats. I es lliuren premis i trofeus, com els esmentats a Soro III i Moltó o els que rebran Marc de Monserrat i Ian de Senyera en condició de pilotaris joves més destacats de les mateixes modalitats.

Altre guardonat serà Carlos Costa de Beniparrell. En la pilota és sobradament conegut tot i que mai ha vestit de blanc. Però per les seues mans han passat diverses primeres figures i infinitat de xiquets i xiquetes que s’han beneficiat dels seus coneixements i valors. També hi haurà moments per al record, per a honrar la memòria d’Álvaro de Tibi, que va faltar el passat mes de maig amb quaranta-tres anys.