COMPETICIÓ

Més responsabilitat i equips compensats en la Copa Caixa Popular

La competició es va presentar ahir i esta vesprada ja es disputa la partida inaugural de la modalitat de raspall al trinquet de Castelló de Rugat

La pràctica totalitat dels participants en les dos modalitats van coincidir en la seu de Caixa Popular en un acte de presentació que s’ha convertit en tradicional i que suposa el tret d’eixida.

La pràctica totalitat dels participants en les dos modalitats van coincidir en la seu de Caixa Popular en un acte de presentació que s’ha convertit en tradicional i que suposa el tret d’eixida. / FPV

J. CANO

Fa uns anys que es va decidir que l’element diferenciador de la Copa Caixa Popular seria el fet de competir en parella. Esta mesura, a més d’identificar clarament al campionat, agrada especialment als pilotaris, per als quals no és un problema agafar més responsabilitat; tot el contrari, el jugador vol eixe protagonisme i que el pes de la partida passe per les seues mans

Esta va ser l’opinió més estesa entre els participants de l’edició 2023 que es va presentar ahir en la seu, de Caixa Popular. Jugar en parella motiva molt. També es va coincidir prou en el fet d’evitar realitzar pronòstics. De moment, i a falta de comprovar com s’acoblen els setze equips participants, ningú apareix com a clar favorit entre els mateixos competidors.

Declaracions

Amb totes les formacions en teoria equilibrades, amb els jugadors en plenitud i amb ganes de competir, una de les claus podria ser començar amb bon peu per a agafar bones sensacions i confiança.«La Copa Caixa Popular és una competició que li guarde estima per la manera de competir i perquè també he guanyat una. Els equips estan compensats i hem de començar forts des del principi», apuntava Marc de Montserrat, campió en una ocasió i subcampió el 2022 en escala i corda, que enguany participa amb Conillet.

Eixa mateixa confiança, fins i tot abans de començar a competir, demostrava Tomás II, qui certament arriba al campionat en un moment de forma espectacular i que repeteix per segon any consecutiu amb José Salvador. «Estem preparats per a donar el nostre nivell. Juguem a gust i crec que som una parella que els contraris han de marcar per a guanyar-nos», assenyalava el mitger de Xaló.

En la modalitat de raspall, i encara que és persona de poques paraules, el campió Ian va intervindre per a recordar la final de l’any passat i explicar la clau de la victòria. «No ens vam rendir en cap moment i li vam pegar la volta. No es pot abandonar mai i repetir enguany amb Brisca em fica content perquè ens coneixem bé», deia el rest de Senyera.

També es va recordar de la mateixa final Canari, encara que des del pol oposat, el del derrotat que va fregar la victòria amb els dits. «La veritat que va estar molt a prop i encara tinc l’espina clavada per deixar la pilota quan teníem el quinze guanyador. Enguany confie tindre un bon paper amb Salelles II», va comentar el mitger de Xeraco.

En la presentació també hi hagué protagonisme per als debutants, com Salva Palau, que s’estrena com a titular en el torneig per dalt corda amb Javi com a company. «Crec que farem bon paper, estem bé físicament i pot continuar l’estat de forma que hem tingut al llarg de l’estiu», deia el d’Alginet.

Un altre punt d’interés de la presentació va arribar quan es va referència als pilotaris que acostumen a jugar en la punta i que ara passen al mig, cas de Ricardet. «Sé que és un repte complicat, però conec molt bé a Iván. És diferent jugar en la punta que de mitger, no tens eixa ajuda dels companys, però estic molt agraït amb la Fundació per la Pilota per l’oportunitat i amb esta il·lusió espere fer el màxim possible», explicava el pilotari del Genovés.

La seu de l'entitat financera valenciana ha reunit a la gran part dels participants d'una Copa Caixa Popular que arranca este dimecres a Castelló de Rugat.

La seu de l'entitat financera valenciana ha reunit a la gran part dels participants d'una Copa Caixa Popular que arranca este dimecres a Castelló de Rugat. / FUNPIVAL

Autoritats

No cal dir que la Copa Caixa Popular és l’altra gran competició per equips de la temporada juntament amb la Lliga; un referent en la pilota, esport que resulta una aposta ferma i decidida de l’entitat financera valenciana. «L’aposta de Caixa Popular ha evolucionat des de la base fins al recorregut com a professional d’elit. A més vam veure necessària també la creació de la Copa 2 per generar un pont fins a eixe món. Els valencians tenim uns elements interessants i l’esforç que feu per mantenir la pilota és crucial per a la societat», declarava Paco Alòs, director de Relacions Institucionals de Caixa Popular. «Ja són quatre anys que Caixa Popular aposta per la professionalització de la pilota. A alguns de vosaltres us he vist créixer i la veritat és que el canvi que s'ha donat en el món professional és molt important. Agraïsc l'esforç dels ajuntaments, per la proximitat amb la pilota i per crear un entorn amb una base d'aficionats. També a la Diputació de València pel protagonisme que ha tingut a l'hora de mantenir i recuperar la pilota. Amb la Copa Caixa Popular, els jugadors teniu l'oportunitat de demostrar que la pilota és un joc intens, plàstic, on la individualitat i l'equip formen una conjunció considerable, però sobretot que és un joc de cavallers. Això és el que aficiona a la gent i el que atrau nous públics», va afegir.

Paco Alòs, director de Relacions Institucionals de Caixa Popular.

Paco Alòs, director de Relacions Institucionals de Caixa Popular. / FUNPIVAL

També ha intervingut en l'acte el president de la Fundació per la Pilota, Juan Ureña, qui ha manifestat : «El dit de Caixa Popular és on toca estar i ara toca amb la pilota. Caixa Popular mereix tot el reconeixement del món, igual que tots els ajuntaments que aposten per la pilota». Així mateix, des de la Fundació per la Pilota s'ha volgut recolzar l'agraïment a tots els ajuntaments que mantenen viva la flama de la pilota des de les escoles fins a l'activitat professional setmanal, o amb el patrocini dels equips en les competicions, com és el cas de la Copa Caixa Popular.

En este sentit, l'acte també ha comptat amb la presència de Juan Mascarell, regidor de l'Ajuntament d'Oliva; Fernando Gandía, regidor de l'Ajuntament d'Ontinyent; Ferran Calabuig, regidor de l'Ajuntament de Castelló de Rugat; Aléxter Fuertes i Jaime Ruix, regidors de l'Ajuntament de La Pobla de Vallbona; així com, Juan Carlos Peñalver y Josep Martínez, regidors de l'Ajuntament de Montserrat.«Amb Iván tenim un professional molt important que ha sigut el precursor del creixement de la pilota a Ontinyent els darrers anys», ha assenyalat Fernando Gandía sobre l'equip ontinyentí i el seu pilotari. Per la seua part, Aléxter Fuertes ha recalcat que «és un orgull i un plaer donar difusió del nostre esport. És rellevant donar la possibilitat que el públic del nostre poble i dels municipis del voltant puguen assistir al trinquet».

Un any més la Copa Caixa Popular compleix amb el tradicional acte de presentació en la seu de l'entitat financera valenciana.

Un any més la Copa Caixa Popular compleix amb el tradicional acte de presentació en la seu de l'entitat financera valenciana. / FUNPIVAL

Inici de la competició

I de les presentacions, passem a l’acció, que comença esta vesprada al trinquet de Castelló de Rugat amb la partida inaugural de la modalitat de raspall. En escala i corda debutaran el divendres.

L'equip representatiu de la Llosa de Ranes, amb Montaner i Seve, es veurà les cares amb el de Castelló, amb Marrahí i Raúl, en una partida programada per a les 18.30 hores. En la disciplina d'escala i corda, les primeres partides de la setzena edició tindran lloc este divendres als trinquets de Vila-real i Vilamarxant.

La Copa Caixa Popular d’escala i corda compleix setze anys i per al raspall és la novena edició.

La Copa Caixa Popular d’escala i corda compleix setze anys i per al raspall és la novena edició. / FUNPIVAL