FINAL DEL CAMPIONAT INDIVIDUAL D'ESCALA I CORDA - TROFEU PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Puchol II encara és més número u a Pelayo

L'escaleter de Vinalesa reté el títol de campió individual en guanyar 60-35 a pere roc II en la final

Després d’un començament igualat, Puchol II s’ha apoderat de Pere Roc II en mostrar-se més regular, segur i encertat davant un rival que ha acabat jugant menys del que realment pot

J. Cano

Que Puchol II és el pilotari que més juga de tots és un fet contrastat, a més des de fa temps. Però, perdre la final del Campionat Individual podria haver obert el debat relatiu a qui és el número u de la modalitat d’escala i corda perquè, tradicionalment, se li atorga esta distinció al vencedor del mà a mà. Però no hi ha debat; i és que el de Vinalesa va aconseguir ahir el seu sisé títol en la setena final que disputava. Va ser al trinquet de Pelayo i davant un rival de molta entitat com Pere Roc II, que va cedir per 60-35.  

L’esquerrà de Benidorm arribava superpreparat a esta edició del torneig. Fins i tot es va imposar a Puchol II en l’enfrontament entre ambdós de la lligueta dels quarts de final. Però això va ser a Vila-real; Pelayo és una altra història. La ‘catedral’ és enorme, noble i afavoreix a aquell que trobe la galeria amb solvència. És un trinquet on Puchol II encara és més número u, on les seues virtuts, que en són moltes, castiguen més als rivals.

Pere Roc II en la final

Pere Roc II en la final / JM LOPEZ

I així va succeir en la final número trenta-huit del torneig. Puchol II va estrenar el marcador al dau, Pere Roc II va igualar en el joc següent i el de Vinalesa tornava a posar-se per davant en situar-se novament al dau.

En eixos tres parcials es van descobrir les cartes: Puchol II tenia com a quasi únic objectiu la dreta de Pere Roc II per a treballar-se el quinze. A partir d’ací, els detalls, com assegurar el dau amb un primer colp dibuixat i sempre complicat de restar, que suposava sumar ràpidament o tenir al rival a remolc perquè solament podia passar la pilota sense possibilitat d’atacar. I des del rest, paciència, per a tornar les escomeses que Pere Roc II dirigia amb molt de criteri al pou fins. Així fins que alguna pilotada arribara més centrada, moment en el qual tocava passar a l’atac. I per poc que la galeria fora una possibilitat, sense pensar-ho a tirar-la dalt.

Puchol II colpeja en la final de Pelayo

Puchol II colpeja en la final de Pelayo / JM LOPEZ

Per la seua part, Pere Roc II també va buscar la mà menys bona del contrari, en este cas la dreta. I va intentar obligar-lo a jugar per davant i a restar colps de pis-paret, que en el mà a mà són els més efectius per a qui els realitza i més complicats per a qui els rep. A més a més, l’esquerrà es va mostrar valent i decidit a fer-se ràpidament avant, de vegades arriscant i concedint quinzes, però amb la idea clara d’anotar ràpidament.

Les estratègies decantaren la final

Va ser a partir del tercer joc, quan estes estratègies van començar a decantar la final. Perquè Puchol II continuava segur i eficaç, mentre que Pere Roc II duia a terme molt bones accions, però de tant en tant alguna errada. 

A poc a poc, la final es feia cada vegada més roja. Puchol II no menejava ni un múscul de la cara, però se li notava còmode i confiat. Amb Pere Roc II passava el contrari; es veia que no estava d’acord amb ell mateix i amb la manera en la qual estava executant el guió. I amb els dos patint, però un amb la tranquil·litat d’anar per davant, i l’altre amb la decepció de no poder desenvolupar el seu vertader joc, la final es va resoldre amb menys batalla de la qual s’esperava.

Iguala a tres grans pilotaris

Puchol II ha igualat, atenció, amb Sarasol I i Soro III a sis títols. També amb El Genovés. Però, en compte; quan es va crear el Campionat Individual, Paco tenia trenta-dos anys. Cal fer esta puntualització. 

Foto de familia dels finalistes amb Ximo Puig i Pilar Bernabé

Foto de familia dels finalistes amb Ximo Puig i Pilar Bernabé / JM LOPEZ

A Puchol II li vam preguntar per la possibilitat d’aconseguir els onze entorxats d’Álvaro de Faura. «Parlar dels números d’Álvaro és de ser un poc imprudent. Anem a gaudir del dia a dia, de totes les partides i de la carrera de pilotari. I ja veurem quan em retire el que he assolit. Cada partida i cada campionat és molt dur de guanyar. De moment em quede que hui estuc contentíssim pel campionat, per la final i per l’ambient», deia.