ANIVERSARI

El trinquet de Castelló de Rugat commemora hui les seues quatre dècades d’existència

Les millors figures de l’època van disputar la partida inaugural el 27 de juliol de 1983 i hui jugaran els pilotaris més destacats de l’alt i el raspall per a celebrar l’aniversari

Fa anys que la modalitat d’escala i corda no és massa habitual en el trinquet de Castelló de Rugat, però per a l’ocasió s’ha configurat una partida en la qual no faltarà el número u, Puchol II de Vinalesa.

Fa anys que la modalitat d’escala i corda no és massa habitual en el trinquet de Castelló de Rugat, però per a l’ocasió s’ha configurat una partida en la qual no faltarà el número u, Puchol II de Vinalesa. / FUNPIVAL

J. CANO

El 27 de juliol de 1983, a la localitat de Castelló de Rugat s’inaugurava el trinquet municipal i l’estrena es va fer en gran. Tant és així, que el primer cartell, la partida que va passar a la història com la primera, anunciava al Genovés i Pepe contra Fredi, Xatet II i el Gat I.

Va passar els temps i el trinquet, com la majoria, va tindre els seus alts i baixos en el que a activitat es refereix; fins que va arribar el seu declivi i amb ell el tancament definitiu.

Tancat va romandre durant vint anys fins que un grup d’amics i, sobretot grans aficionats al raspall, que fins i tot van muntar una mena d’associació nomenada ‘Rojos i Blaus’, van decidir que el recinte tornara a tindre vida.

La implicació d’estos enamorats de la pilota, del club de pilota local i d’imprescindibles en l’esport dels valencians com Balduino Company, que primer va ser pilotari i posteriorment trinqueter, fins a l’actualitat, li va concedir al trinquet de Castelló de Rugat una segona vida, una etapa que ja es prolonga per espai de catorze anys.

Durant este temps, el recinte s’ha consolidat com un dels més importants de la modalitat de raspall durant el temps que està obert. I és que el trinquet té una particularitat: que és molt fresc. Això permet que siga un lloc ideal durant els mesos de calor, que solen ser des d’abril fins a octubre. I des de novembre fins a març, descans perquè seria impossible aguantar la gelor per molt abrigat que es vaja. Esta circumstància és la clau del seu èxit i també la seua condemna.

Sessió especial

Per a commemorar tan redona i assenyala efemèride, l’Ajuntament de Castelló de Rugat i Balduino han programat hui una sessió doble molt especial en la qual es torna a anunciar a les figures més destacades del moment.

A més de les dos modalitats professionals, perquè per a l’ocasió també es jugarà a escala i corda.

Segons informen des del consistori, primer hi haurà un recordatori per aquells que van jugar la partida inaugural. Alguns d’ells hi seran al trinquet i els altres estaran en el record o representats per familiars.

Pel que respecta a les partides, primer es penjarà la corda perquè Puchol II i Tomàs II s’enfronten a De la Vega i Nacho.

Tomás II.

Tomás II. / FUNPIVAL

Millor cartell no es podria confeccionar; com a molt, igualar. I és que estan el gran dominador de la modalitat i el mitger número u, cas de Puchol II i Nacho, que evidentment han de ser rivals. Però atenció perquè Tomàs II està ara en un moment de forma en el qual no té res a envejar al seu homòleg de Beniparrell. I com en la configuració dels equips s’ha optat per la qualitat per damunt de la força, un dels millors exponents del joc preciosista és Lluís De la Vega.

A continuació, torn per a la disciplina que cada dimecres ompli l’escala: Salelles II i Tonet IV jugaran contra Vercher i Brisca.

Tonet IV.

Tonet IV. / FUNPIVAL

En este cas tampoc falta el número u, Tonet IV, ni el rest que marca la pauta des de fa un temps, com és el cas de Vercher. A partir d’ací i obviant als pilotaris lesionats, noms com els de Vicent, Marrahí o Canari, perfectament haurien tingut cabuda, però els de Brisca i Salelles II no desentonen gens.

Vercher.

Vercher. / FUNPIVAL